Mi a tényleges helyzet most Egyiptomban?
Nyugi van. A turistáknak/turistaközpontoknak pláne.
A dolgok nagyrészt visszatértek az üléstermekbe.
Azért a helyedben nem nagyon mennék el a csoporttól - ha csoporttal mész -, és semmiféle vallási jelvényt nem viselnék.
Mert azért a dolgok nem múltak el nyomtalanul.
Sztem az első kettő nem lakik Egyiptomban.. (Én sem.)
Én az elmúlt három évben Egyiptomban nyaraltam. Én személy szerint nem mentem el sem Kairóba, sem Luxorba, mivel Hurgból egy jó 8 órás buszút.... És ott helyben csak 30-60 percet töltesz. Meg egyébként is én búvárkodni járok, de mindegy. Szóval akik a szállodából mentek, nem volt semmi gond. Valóban szervezett út, még ha lenne most ott bármi zavargás is (ami nincs már) akkor sem érintené a turista látványosságokat. Ha betartjátok az alapvető előírásokat nem kell semmilyen atrocitásra számítanotok. Persze a beduin gyerekek minden mozdítható dolgot le fognak rólatok szedni. Szóval nekem egyébként nem hiányzik ez a stressz, 16 órát utazni az 55 fokos sivatagban hogy a gyerekek levegyék rólam az órámat.
Amit leírtam, kérlek szépen 2 évvel ezelőtt történt meg a házaspárral, akikkel együtt nyaraltunk.. Csak nekünk volt eszünk és nem mentünk el erre a tripre. Ha érdekel, majdnem verekedtek is amikor a pénzüket is elvették. A kaja és a ruha alap volt hogy lekapták róluk amiket lehetett.
De igazából mindegy, egy óriás háromszöget kell nézni, ami mellett autóút megy és bazársorok, kéregetők és kajás standok állnak. Nem olyan mint a képeken. :) Ezért örülök hogy én csak a világ csodái albumban láttam ezeket.
Ennek a "búvár-baromnak" valószínűleg maradandó keszonbetegsége lehet, mert pár napja még Bibiónét fikázta itt a gyíkon...
Sajnos az ilyen nagyarcú senkik miatt van lesújtó véleményük a magyarokról igen sok helyen külföldön.
A kismajom úgy viselkedik, mintha ő szopta volna hegyesre Egyiptomban a piramisokat...
Az időjárás nagyon jó buszozáshoz-piramishozuáshoz-városnézéshez. Egy-két vastagabb ruhadarab legyen nálad, mert Kairóban este előfordul a csípős, szeles hideg. Múlt héten kétszer esett is az eső. A Hurghada-Giza buszút tényleg rémálmaimban jön elő, nagyon hosszú, de talán kibírhatóbb most, hogy nincs hőség. És akármit mondanak, ha Egyiptomban vagy, nem mehetsz haza úgy, hogy nem láttad a piramisokat :)
Mivel most még kevés turista van, nincs akkora erőszakos árus-tömeg a piramisok környékén, de valóban nagyon zavaró. Ne nézz rá a portékára, sőt az árusra se, ne is szólj hozzá, mert ha megfogod vagy bármi érdeklődést tanúsítasz, akkor nem tudod őket levakarni.
Ajánlani fogják a lovasfogatot (rémálom, zötyög, a ló szenved az emelkedőkön, a kocsis üti-vágja és még várja a végén a baksist) vagy lovaglást fel a piramisokig - még lovaglótudás nélkül is nyugodtan mehetsz lóháton, kellemes élmény.
Közbiztonsági helyzet - Két éve lakok Egyiptomban, még a zavargások alatt is viszonylagos nyugalom volt. Aki nem akar bajt, az nem megy tüntetések közelébe (amik most már nincsenek is) vagy a Sinaira (ahol az összetűzések szoktak történni). A terroristák célpontja a katonai/rendőrségi épületek. Az elmúlt pár hónapban sok riasztás volt bevásárlóközpontok közelében, de mindegyik csak hangbomba volt (csak a hangja olyan, de kárt nem okoz, csak rémületkeltés a cél).
Mint itt élő azt mondanám, hogy nagyobb esélyed van otthon autóbalesetben meghalni, minthogy itt bármi bajod legyen a fentiek miatt. Itt már megszokták , hogy ilyen a napi élet, néha itt-ott bombariadó, megnézik a híreket és mennek tovább, nem is értik, hogy a turisták mitől félnek. Nekik ez a normális (sajnos).
(Csak zárójelesen jegyzem meg, mert szeretnek ilyen véleményt lehurrogni, hogy nekem sem volt nagy élmény a piramislátogatás, de maga a körítés miatt, nem azért, mert a piramis csak egy nagy háromszög lenne. A putri nyomortanya, ahol keresztülmentünk a piramis mellett, az idegesítő és állatbarbár kocsis, aki kihajtotta szegény ló belét, amikor felvitt bennünket a piramishoz, a csóri szegény kisgyerekek, akik próbáltak pár ginét kéregetni, az erőszakos árusok, a kosz, szemét mindenhol, a kötelező parfümműhely látogatás, ahol mindenáron rád akarnak tukmálni valami szart - nekem ezek elrontották az élményt és el se tudtam mélyülni, átérezni a piramisok nagyságát, történelmi értékét. Csak örültem, hogy mehetek haza :( )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!