Kezdőoldal » Ünnepek » Születésnap » Mikor töltöm be a tizennyolcad...

Mikor töltöm be a tizennyolcadik életévemet jogilag?

Figyelt kérdés
Ha például május ötödikén születtem, 1998-ban, akkor mikor váltam törvényesen nagykorúvá? Már ötödikén szavazhattam volna, vagy vehettem volna dohányárút, vagy csak hatodikától? Hogyan rendelkezik a jog? Köszönöm!
2016. aug. 3. 00:10
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Amint betöltöd a születésed napját attól a naptól tehát május 5 00:00 kor már törvényesen nagykorú vagy. Itt most mindegy hogy hány órakor születtél itt az a lényeg hogy amint naptárilag az a nap van amikor születtél már nagykorú vagy törvényesen, hivatalosan, jogilag.
2016. aug. 3. 00:15
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, tehát a gyámhatóság által esetlegesen kezelt örökölt vagyonom is rámszállt volna már ötödikén, nincs kivétel a szabály alól. Ha ötödikén születtem, minden értelemben elérem a felnőttkort ötödikén.
2016. aug. 3. 00:21
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha május 5-én születtél akkor 18 évvel később pontosan május 5-én leszel a törvény szerinte felnőtt korú. Vagyis attól a naptól kezdve

- szavazhatsz

- vehetsz legálisan alkoholt, cigit

- felelős vagy a saját tetteidért

- jogi ügyekben téged kell informálni/elővenni mint pl: gyorshajtás büntetés vagy örökség stb.

Szóval ha gyerekként örököltél valamit azt felnőttként már magadnak kell kezelni..

2016. aug. 3. 09:34
 4/8 anonim ***** válasza:
86%
A születésnapod éjféljén, tehát május 5-én már egész nap jogilag nagykorúnak számítasz, függetlenül attól, hogy ténylegesen hánykor születtél meg azon a napon.
2016. aug. 3. 10:17
 5/8 anonim ***** válasza:

Most en is kerdezo lennek.

Az egyik ismerosom azt mondta, h majus 6an 00:00tol vasarolhatsz legalisan cigit/alkoholt es akkor valsz nagykoruva. Ő a 18. Szulinapjan bement egy dohanyboltba es meg nem szolgaltak ki, mert van az a torveny h a szuletesnap utani 1. Napon lehet csak kissolgalni az embert.

Ez most hogy van?

2016. aug. 3. 11:53
 6/8 anonim ***** válasza:
Utolsó, ez fura, mert engem a 18. születésnapom reggelén már kiszolgáltak alkoholos italokkal, és igen, nézték a személyit, nem egy lepra kisboltba mentem, hanem Intersparba.
2016. aug. 3. 15:59
 7/8 anonim ***** válasza:
6-os: 5os vagyok. Akkor nem tudom, miert mondta nekem a csaj, mindenesetre megnyugodtam mert 18. Szulinapomra egy lada sört fogok venni.
2016. aug. 3. 17:06
 8/8 anonim ***** válasza:
Utolsó, a csajszi biztos, csak ugratott, nyugodtan vehetsz sört, én is pont azt vettem. Életem első sörvásárlása volt, és kissé viccesen alakult... na, de nem offolom szét a kérdést. :D
2016. aug. 3. 23:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!