Magyarországon is léteznek olyan vallások, felekezetek, amelyek tartanak szertartásokat a polgári újév alkalmából is? Mennyire szokásos?
Azt tudom, hogy Japánban nagy hagyománya van újévkor a buddhista, sintó és keresztény (három ott jelenlévő fontosabb vallás) templomainak, szentélyeinek meglátogatása. Ilyenkor az újév áldásáért, bőségéért, sikeréért tartanak szertartásokat, illetve a kívánságaikért mondják el az imáikat az emberek.
Magyarországon is tartanak szertartásokat újév alkalmából a különböző vallások, felekezetek?
Azt tudom, hogy több keresztény felekezetnél nálunk is van újévi mise/istentisztelet, például a katolikusoknál, görögkatolikusoknál, reformátusoknál, evangélikusoknál, unitáriusoknál és ortodoxoknál. Olyanról is tudok, akik szilveszterkor is tartanak óév búcsúztató hálaadómisét/istentiszteletet. A buddhistákról tudom, hogy szoktak szertartást tartani újévkor a házunk melletti sztúpánál és buddhista templomnál. A zsidókról, muszlimokról nem tudom, hogy szoktak-e.
Azt tudom, hogy kb. az összes történelmi felekezet nem a polgári újévkor tartja a vallási újévet, például a keresztények advent első vasárnapján, a buddhisták általában a holdújévkor, a zsidók ros hasanákor, a muszlimok pedig az iszlám újévkor, ugyanakkor sok helyen tudom, hogy szokás tartani a polgári újév alkalmából is szertartásokat, imádságokat, meditációkat, mivel a liturgikus újév csak szertartási szempontból jelentős, a legtöbb ember nem aszerint tervezi a hétköznapi életét, hogy a templomokban mit írnak.
Ezek az újévi szertartások általánosak Magyarországon, vagy csak a környzetemben gyakoriak az ilyen jellegű ünnepségek? Ti mit tudtok erről?
Katolikus vagyok, nálunk dec. 31-én év végi hálaadó szentmise van, január 1. pedig kötelező főünnep: Mária Istenanyaságának ünnepe, ezenkívül Jézus névadásának ünnepe. Zsidó szokás szerint a fiúgyermekeket 8 napos korukban körülmetélték és nevet adtak neki. Jézussal is ez történt. Ez egybeesik a polgári új év első napjával.
Keresztényként mi részei vagyunk ugyanúgy a világnak, mint bármilyen ember. Nálunk is eltelt egy év, az ember ilyenkor számot vet az elmúlt évről és úgy érzi, hogy valami új elkezdődik, szeretné, hogy jobb legyen a következő év. Ezek teljesen természetes reakciók. Mi ehhez Isten segítségét is kérjük.
Szoktuk a BUÉK-ot úgy használni keresztény körben, hogy Bízd Újra Életed Krisztusra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!