Csak én érzem úgy, hogy a pünkösd kilóg a sorból?
Kifejtem, mire gondolok.
Nem igazán vallási tekintetben értem a dolgot, én csak a naptár pirosbetűs ünnepeit tekintem, illetve hozzám hasonló, kevésbé vallásos emberek szemszögéből tekintem.
Január 1. - Újév napja, a szilvesztert ki kell pihenni. :-D
Március 15. - Nemzeti ünnep, forradalom és szabadságharc.
Húsvétvasárnap, húsvéthétfő - Locsolkodás, nyuszimánia, kutyafüle. A szokásos rokonlátogatás, jóleső ebédek...
Május 1. - Majális, bár nem annyira jelentős nap, mint a kommunizmusban, de azért szinte mindenkinek jelent valamit.
Augusztus 20. - Nemzeti ünnep, államalapítás.
Október 23. - Nemzeti ünnep, forradalom és szabadságharc.
November 1. - Mindenszentek, sokan ekkor látogatnak rokonokat, mennek ki a temetőbe az elhunytakhoz.
December 25-26. - Karácsony, a szeretet ünnepe.
A nemzeti ünnepeket úgy érzem nem kell magyaráznom.
A pünkösdöt viszont direkt kihagytam az előbbi felsorolásból. A szentlélek eljövetelének ünnepe, ez oké, de a mai társadalmat tekintve, van bármi jelentősége? Tudom, vannak vallásos emberek, és régen falun is kötődtek ehhez népszokások, de manapság miért jegyzik még ugyanolyan pirosbetűs, törvényes ünnepként? Nem mintha nem bánnám azt a hosszú hétvégét, amit a pünkösd ad minden év májusában, vagy júniusában, csak érdekel!
Miért harangoznak még mindig?
Miért osztanak döbbenetes milliárdokat az egyházaknak?
Mire fel kapnak kárpótlást még mindig kisebbségek, vallások?
Nem csak az egyházi humbuggal van probléma.
Amúgy ha a Karácsony és a Húsvét, Mindenszentek elfogadható számodra, akkor a Pünkösd ugyanúgy bele kellene férjen a sorba.
Azért a mindenszentek, a karácsony és a húsvét hagyománya messze a kereszténység előttre nyúlik vissza. A mindenszentek az őszi, a húsvét a tavaszi napéjegyenlőséghez kapcsolódik, míg a "karácsony" a téli napforduló ünnepe volt évezredeken át. A legtöbb pogány kultúrkörben a csillagászatilag jelentős napok voltak az ünnepek, a keresztény egyház pedig épp a pogány (pl. kelta, germán, sumér, zsidó) kultuszok ünnepnapjait vette alapul a saját ünnepei idejének meghatározásához - nem véletlenül, hiszen a kereszténység nem titkolt célja volt minden más kultúra keresztényesítése (vagy épp eltörlése), és az embereket sokkal könnyebben rá lehetett venni az új kultusz imádatára úgy, ha be tudták építeni azt a mindennapjaikba.
Kitűnő példa az őszi napéjegyenlőség germán ünnepe (egyébként a kelta kultúrkörben is van megfelelője, sőt, még az ókori görögök is ünnepeltek ilyenkor), ami visszaköszön a halloween - azaz a halottak napja és mindenszentek közötti éjszakai ünnep - formájában. A karácsony, mint említettem, a téli napforduló ünnepe, és mint ilyen, egyes pogány kultuszokban az újév kezdete - és a keresztény kultúrában sincs messze az újévtől. És ha a húsvét, ugye, a tavaszi napéjegyenlőség jeles napjához kapcsolódik (szintén megjelent az ókori görögöknél is), s így az említett három ünnep mind észak-európai kultúrákhoz IS tartozik, a pünkösd tényleg kilóg a sorból, mint a tavaszi betakarítás kezdetének zsidó ünnepe.
Persze lehet, hogy ennek is van valami európai pogány megfelelője (sőt, valószínű, hiszen a tavasz, a betakarítás a bőség szimbóluma, hülye, aki nem ünnepli meg), csak tájékozatlan vagyok - mindenesetre én gyerekkoromban sokáig nem is tudtam, hogy mi az, hogy pünkösd, vagy hogy egyáltalán van olyan, hiszen annyira nem része a nem keresztény vallású emberek életének.
Szerencsére keresztény országban élünk, ezért aki nem vallásos is - megkapja ezeket a szabadnapokat. Teljesen igazad van, a pünkösd ugyanolyan hosszú hétvégét jelent egy aetista embernek mint a karácsony (bár akkor talán megmozdul vmi, vagy talán tudja mit ünneplünk). Sok országban a karácsony is 1 napos és a húsvétot sem igazán ülik meg országosan, aki akar kivesz szabadságot rá.
Hasonló a helyzet azzal, hogy megszokásból házasodunk templomban is, mert olyan szép, és a gyereket is meg kell keresztelni, mert az hogy néz ki hogy nincs.
Hihetetlen ahogy mindenki félreértelmezi a kérdező kérdését. Ez szándékos vagy ennyire nehéz kilépni egy bigottnak a saját fejéből?
Számomra egyértelmű, hogy a kérdező arra gondolt, hogy míg egy húsvét, karácsony, mindenszentek (ami elhalloweenesedik lassan) az ateistáknak is beépült az életébe és saját, de közben egyetemesen elfogadott szertartások, szokások kapcsolódnak már hozzá (ajándékozás, csokinyúl, locsolkodás, gyertyagyújtás, karácsonyfaállítás...), addig a pünkösdhöz nem alakult ki az égvilágon semmilyen népszokás...a boltok nem árulnak kis csoki szentlelkeket, nem kell mittudomén lila virágokat ültetni rózsaszín cserepekbe etc...
Szóval igen a pünkösdre nem kell készülni. Az jön és megy és az emberek zömének az ég-világon nem jelent semmit sem csak egy szabadnapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!