A Mikulás kis vagy nagybetű?
Figyelt kérdés
Szerintem egyértelmű, hogy nagy, mivel személynév, de aztán lett ebből egy veszekedés, hogy mivel ünnep, ezért kisbetű. Meg hogy a Miklós az eredeti név, ezért is kisbetű. Szerintem ez baromság.2017. dec. 21. 16:28
1/9 anonim válasza:
Szerintem ha magára az ünnepnapra gondolnak, tehát dec6, írhatják kisbetűvel (bár én nem tenném) amúgy meg nagy betűs. Wikin is nagy betű: [link]
2/9 anonim válasza:
Nem, nem irhatjak kisbetuvel, mert maga az unnep is a nevnaphoz kotodik. Karacsony is nagybetu, Szilveszter is, Husvet is, ezek ugyanugy 'szemelynev'-nek minosulnek, mint a foldrajzi vagy a tenyleges szemelynevek.
3/9 anonim válasza:
4/9 anonim válasza:
"Meg hogy a Miklós az eredeti név, ezért is kisbetű."
Aki ezt mondta, annak üzenem, hogy a Mikulás is személynév: A Mikulás egyes szláv nyelvekben a Miklós megfelelője. Pl. szlovákoknál egy elterjedt név. Mi is így vettük át.
5/9 anonim válasza:
Szerintem nagy,de ha te kicsivel szeretnéd írni (amit én nem tennék)akkor írd.
8/9 anonim válasza:
Alapból magyarul az ünnepeket kisbetűvel kellene irni a helyesírás szerint. (karácsony, húsvét, pünkösd...)
De ha azt írjuk, hogy meghozta a Mikulás az ajándekot vagy ilyesmi annak nagynak kéne lenni, mert az egy személynévnek minősül. (Jézuskát is nagybetűvel, mert az a kis Jézus egy elnevezése.)
9/9 anonim válasza:
A helyesírás az emberek többsége számára nehéz, ezért helytelenül írnak.
A mikulás kisbetű, mint bármely más ünnepnap.
Ha a névre utal, akkor nagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!