Hogyan csökkentitek a decemberben felgyülemlő stresszt, hogy öröm legyen a Karácsony?
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mások milyen praktikákat vetnek be. Nincs nagy családunk, de még így is gondban vagyok az ajándékok kitalálásával, megvételével, mindezt úgy, hogy hasznos és értelmes ajándékokat vegyek, de ne nullázzam le magamat anyagilag hónap közepéig.
Bölcsődében dolgozom, sokat sírnak a gyerekek. Félek, hogy 24-e délelőtt több kedvem lesz aludni, mint fát díszíteni.
Nincs nagyon olyan, ami stresszt okoz.
Sokan a főzésre, takarításra panaszkodnak. Mindkettőt szoktuk egész évben, szóval nem megterhelő. Nem szoktunk ezerfélét sütni, hanem egy-két fajta süti van csak.
Ételből sincs 4-5 féle, van leves, második. Esetleg a körettel variálunk, ha nem mindenki szereti ugyanazt.
Ajándékozni csak a legszűkebb családban szoktunk, nekem ez most 4 ember. Így nem megterhelő. Örömmel keresek, készülök. Én egyébként már szeptember-október-novemberben megveszem. Így nem decemberre marad minden kiadás. Meg nagyjából már kész vagyok, mire mások elindulnak mindent beszerezni.
Élelmiszerből is vásároltam előre. Ami tudom, hogy kell és nincs elég, és sokáig eláll, bármikor megvehető, pl. liszt, cukor, tej.
De már a sütihez valókat is megvettem. Csak alap napi cikkek maradtak.
Fa díszítésnél nem ragaszkodunk a 24-éhez. Volt, hogy 22-én díszítettem, mert akkor értem rá. Tavaly is előző nap díszítettem, mert akkor takarítottam és nem akartam 24-én újra takarítani és azért a fadíszítés okoz némi kupit, koszt.
Pár éve elengedtük a megfelelési kényszert és leszoktunk a busójáräsról. Korábban minden nap mäshova rohantunk vendégségbe, egy perc nyuvgtunk nem volt itthon.
Az ajándékozäs gesztus értékű, megvesszük jó jó előre. Kitaláljuk, mi legyen az ünnepi menü, olyanokat választunk, ami elkészíthető előre. Együtt csináljuk, a gyereket is bevonjuk, így egy tök jó közös tevékenység. Nem visszük túlzásba, nem lèszítünk ezer dolgot és nem akarunk görcsòsen mindent tökéletesnek látni. Együtt vagyunk az ünnepekkor, eszünk jókat, karácsonyi filmeket nézünk, szép időben sétálunk, ha van hó, elmegyünk szánkózni, vagy csavarogni az erdőben. Ez a fontos. Ettől szép az ünnep.
Sokan abba diliznek bele, hogy mindent meg akarnak valósítani két nap alatt. Nutni mindenhova, vendéget hívni, meg vendégségbe is menni. Egyikre főzéssel készülsz, a mäsikra ajándékokkal, csak épp nincs mimor megélni sem az ünnepet, sem a készülődést.
És ezek legtöbbje a megfelelési kényszerből fakad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!