Szerintetek is a karácsony "tetőpontja" a Szenteste?
Én úgy érzem, hogy a karácsonyi ünnep leghangulatosabb része a Szenteste, azon belül a szentesti vacsora (és utána az ajándékozás). Nem tudom, de azon az estén van szerintem kimaxolva a karácsonyi "fíling".
Másnap, december 25-én már annyira nincs igazán karácsonyi hangulatom.
Igaz, hogy a 24-e a "tetőpont", abban az értelemben, hogy a hozzánk legközelebb állókat legtöbbször ezen a napon ajándékozzuk meg, ekkor ülünk le velük ünnepi asztalhoz.
De ettől még a karácsony nem fejeződik be aznap. Gyerekkoromban december 25. és 30. között a vidéki rokonaimat látogattuk meg, mindenkinél eltöltöttünk egy-két órát, megkóstoltuk a süteményt, megdicsértük a karácsonyfát, esetleg kis ajándékot is kaptunk. Nagyon erős hangulata volt ennek is.
Számomra az ünnep január elsejével ér véget.
Nálunk gyorsan lezajlik a 24. Annyira nem hangulatos , mint a 25. és 26.
Szenteste a fa díszítése után ajándékozunk, koccintunk. Nálunk kimarad a vacsora , mert a 25-26 azok a napom, amikor egyszer a család egyik felével, aztán a másik felével ünneplünk.
De ahány ház, annyi szokás.
Igen, nekem mindig fura volt, hogy az még munkanap, nekem 24-e a karácsony. Utána már csak munkaszüneti nap van s persze, ott a fa meg miegymás, de ha utána hétvége jön, az is pontosan olyan, mint a 25-26...
Nálunk a rokonlátogatás 24-én van, nincs sok közeli rokon s itthon kisebb a hangulat.
Voltak évek, amikor egyáltalán nem volt itthon a család karácsonykor, mert munka volt... Sokkal jobb azóta, hogy a karácsony mindig szabad (sőt onnantól az egész évvége).
Hát én nem szeretem az ilyen megcsinált hangulatokat...
Régen az éjféli mise volt nekem amolyan tetőpont. Különösen csodálatos volt, ha esett a hó előtte, és templomba menet az éjszakában ropogott a lábunk alatt a hó vagy a jég... És a fehérségből betérni a színes égőkkel feldíszített fenyőfákkal ékeskedő templomba, majd a szép ünnepi énekek... Na az úgy jó volt. Manapság kerülöm a templomot elvből.
A többi dolog meg olyan műanyag...ünnepi kaja, ajándékhegyek, gagyi filmek, na nee...
Még ami inkább jó, az az adventi készülődés, mézeskalács sütés, illatok, stb.
Sztem, ha nagy a család és jól van megszervezve(nem kell rohangálni egyik helyről a másikra), akkor nem, nem a 24-e a csúcs...
Sőt maga a készülődés, sütés a gyerekekkel...Számomra ez a legcsodálatosabb! Én próbálom nem a plázákban megoldani a ráhangolódást!Sokat járunk ilyenkor barátokhoz díszítünk sütünk-főzünk!
Mi Szenteste csak öten vagyunk.Férjem a 3 gyerek és én.
25-én Édesanyáméknál,Édesapáméknál ott gyűlünk össze, tesómékkal együtt!Ebédre megyünk és késő estig ott vagyunk, a végén előkerülnek a régi fotók stb...
26-án A férjem édesanyjához utazunk és olyankor kb2-3 napot ott vagyunk.
Jó ez így nagyon, mert minden napnak meg van a varázsa az újdonsága, ráadásul egy egy ajándék mindenütt van, minden napra jut..A gyerekeknek ez is fontos, de nagyon szeretik, hogy így összegyűlünk!!!
Gyerekként és felnőttként is a 24-i ajándékozás, kis családi összeülés a legjobb. Még úgy is, hogy apám piás alkoholistaként tönkretette a legtöbbet.
A 25-e inkább a kötelező rokonlátogatás, jó pofizás azokkal akikkel amúgy egész évben 2 szót nem váltok.
Mondjuk alapból a téli semmittevős szabad 1-2 hetet nem szeretem. Inkább cserélném el egy kellemes nyár eleji-végi időszakra amikor lehet túrázni, kirándulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!