Miért kívánnak boldog karácsonyi ünnepeKEt? Honnan a többes szám?
Figyelt kérdés
2016. dec. 25. 13:50
1/11 anonim válasza:
Nem tudom, érdekes kérdés, mert pl. húsvétkor, pünkösdkor is többes számban mondjuk. De ha csak annyit mondasz, hogy kellemes ünnepeket, akkor is ott a többes. Akármilyen ünnepről is van szó.
2/11 NeugasShaman válasza:
Az egész 2 LSD tablettával, meg Xenuval kezdődött. :|
3/11 anonim válasza:
Tudom, hogy sok embernek nem fog tetszeni a válaszom, de leírom.
Ilyenkor, decemberben "Kellemes ünnepeket" szokás kívánni a szilveszter és a karácsony miatt.
Az, hogy a "karácsonyit" miért rakják elé nem tudom.
A többi ünnep előtt pl pünkösd stb, én annyit szoktam mondani, hogy "Kellemes ünnepet!"
De aki többesszámban használja ilyenkor is, valószínűleg a megszokás miatt, vagy csak egyszerűen így tanították neki.
5/11 anonim válasza:
Szerintem a szenteste és a karácsony miatt mondják az ünnepeket :)
6/11 anonim válasza:
Boldog ünnepeket vagy boldog karácsonyt.
Tehát a boldog karácsonyi ünnepeket hibás.
Hát még a boldog húsvéti ünnepeket :D
7/11 anonim válasza:
Azért más sok a vallás és van olyan ahol van ilyenkor más ünnep is pl. Zsidóknák a hanuka 8 napos böjtje :)
8/11 anonim válasza:
De miért lenne hibás a húsvét többesszáma,mikor az is két napos ünnep?
9/11 anonim válasza:
Amúgy meg a karácsony nem kellemes hanem áldott vagy békés, de biztos hogy nem kellemes. A lábvíz kellemes, nem az ünnepek.
10/11 anonim válasza:
Itt a szokasok keverednek. Boldog Karacsony is fura nekem sokszor mert azt az uj evre mondjuk. Legalabbis en. Áldott és békés Karácsonyi ünnepeket és BOLDOG új évet kívánunk. Címmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!