Télapó is van meg Mikulás is, vagy ugyanaz a kettő?
Wikipédia szerint egy és ugyanaz:
Az ajándékot valóban a Jézuska hozza. :-) Legalábbis nekünk ezt mondták kiskorunkban.
amerikaiaknál divat a télapó hogy karácsonykor ajándékot hoz, magyaroknak semmiköze télaponak a karácsonyhoz
magyaroknál jézuska van
mikulás meg ugye szent miklóshoz kapcsolható, miklós névnap dec 6-án van
elözö vagyok
és igen létezik a télapo aki lappföldön él Joulupukki-nak hívják (nem rég budapesten is volt ha jól tudom) de természetesen nem mese szerint kell elgondolni hogy replülő rénszarvasokkal szállítja az ajándékot
A Mikulás valójában Szent Miklós, aki december 5-én jön. A neve viszont szlovák eredetű, és a szocializmusban megváltoztatták Télapóra, az orosz Ded Maroz mintájára. (Ami Télapót jelent).
Viszont a december 24-én éjjel érkező, kéményen át csusszanó, lappföldi férfiú is "Télapó". Érdekes, hogy angol nyelvterületen ugyanúgy Mikulás - Santa (Szent) Claus (Nicolaus, Miklós) - a neve.
Azt, hogy a Jézuska miért hoz ajándékot, a mai napig nem értem, hiszen pont neki vittek mirhát meg tömjént, ő nem vitt senkinek semmit. Mármint tárgyat nem. Van, ahol az angyalka hozza az ajándékot, ezt már jobban értem.
Ja, és a december 5-én érkező Mikulás vagy Télapó az Szent Miklós püspök, míg az, amelyik december 24-én jön vagy megy, az igazi Tél Apó. A tél ura. Ő lakik az Északi-sarkon, az ő segítői a manók. A másikhoz krampuszok járnak segíteni.
Remélem, nem zavartalak bele túlságosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!