Karácsonykor hogy alakul nálatok: szoktátok rendelni a menüt vagy a menü egy részét?
Étel saját, sütemény cukrászdai.
2-3 napra való ételt készítek: egyfajta leves, 2-3 fajta hús és hal, 2-3 fajta köret. Lényegében semmi extra, inkább a mennyiség nagyobb, hogy utána ne kelljen két napig főzni.
Amit rendelünk: sütemény. Nem sütök 2-3 tepsire valót, hanem rendelek mondjuk 2 tálcára valót. De abban sokféle van.
Néha készítek linzert vagy kókuszgolyót vagy karácsonyi formájú vajaskekszet, de nem feltétlenül karácsonyra, hanem mondjuk az adventi hétvégéken.
Fele-fele.
Rendes ételből 24 este mindig otthon panírozott rántotthús, valamilyen szósszal, bár én magában ropogtatom. Másnapokra csinálunk húslevest(csirke-sertés vegyesen), tepsis sült húst, húsgolyót, köretnek paradicsommártást, krumplipürét, kukoricás rizst. Rokonok küldenek általában töltött káposztát.
Süteményből és csokis kókuszgolyót és formákra szúrható mézes kekszet csinálok, meg sajtos rudat, de veszünk mellé krémes meg egyéb sütiket cukrászdából, illetve rokonok küldenek bejglit és gesztenyés tekercset.
A hagyományos magyar menü Szenteste a bableves és a máskosguba. A hal csupán 19.sz-i német hatás.
Száz éve már így alakult a karácsonyi menüsor:
Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba.
Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.
Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.
Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevénynek. A pulyka angol hatás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!