Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Most akkor mit is jelentenek...

Most akkor mit is jelentenek az adventi koszorú gyertyái, mikor van advent és honnan is ered az adventi koszorú?

Figyelt kérdés

[link]

Itt egészen más dolgokat olvastam, mint amit eddig tudtam.

Eddig én úgy tudtam, hogy a gyertyák jelentése sorrendben: hit, remény, öröm és szeretet. Ezenkívül más-más emberért, vagy emberekért is gyújtották őket: az elsőt Ádámért és Éváért, a másodikat Ábrahámért, Izsákért, Jákobért, Mózesért és általánosságban a zsidó népért, Izraelért, a harmadikat Máriáért, a negyediket pedig Keresztelő Jánosért.

Eddig úgy tudtam, hogy az advent a karácsonyt megelőző négy hét és vasárnap, tehát általában nem decemberben, hanem november végén kezdődik. Eredetileg negyven napos, tehát hat vasárnapot magába foglaló böjti időszak volt, akár a nagyböjt, de végül a nyugatiak lerövidítették négy hétre.

Eredetéről pedig úgy tudtam, hogy egyáltalán nem olyan régi hagyomány, mint amennyire már megszoktuk: a 19. század első felében, illetve közepe táján Johann Hinrich Wichern, német evangélikus lelkész, tanár, pedagógus, teológus, egy általa alapított gyermekotthonban szerette volna a gyermekek várakozását, türelmetlenségét azáltal, hogy egy szekérkerékre helyezett annyi gyertyát, ahány napos volt abban az évben az advent, a vasárnapokat nagy, piros gyertyákkal, míg a mindennapokat kicsi, fehér gyertyákkal jelölte. Ő tekinthető az adventi koszorú atyjának. Később, a 20. század legelején átvették az előtte kizárólag protestáns szokást a katolikusok is, illetve elterjedt Németország déli részére, valamint Ausztriába is. A szokásra lehetett hatással a hanukai menóra, mivel Hamburg akkoriban a reform zsidóság fellegvára volt. A katolikusoknak köszönhetjük a négy gyertyával díszített, lila-lila-rózsaszín-lila felosztású, ma is elterjedt, hagyományos képet. Ezt követően átvették más népek is a sikeresnek bizonyult ötletet, ma meg már a keleti ortodoxoknál is láthatjuk, csak náluk 6 gyertya díszeleg rajta 6 színben. Amerikába már a katolikusok vitték ki mindenhonnan, ezért náluk szinte kizárólag a katolikusokhoz kötik, sőt, annyira hozzájuk kötődött, hogy valahol azt írják (tévesen), hogy már a középkorban is része volt a hagyományoknak. Amúgy ez hazánkban is megfigyelhető, olvastam olyan néprajzos cikket, ami szerint sokan halálosan meg vannak győződve arról, hogy ezt már az ősszüleik is csinálták, annak ellenére, hogy itt is csak a 20. sz.-ben jelent meg.

Az adventi naptárról én úgy tudtam, hogy szintén német, szintén elég modern hagyomány. Egy német úriemberhez köthető, aki üzleteléssel foglalkozott, gyára volt. Édesanyja gyermekkorában készített neki egy naptárat, amire karácsonyig egy-egy süteményt akasztott. Később ez az üzletember szerette volna a várakozás ezen élményét eljuttatni más családokhoz is, ezért ő kezdte el gyártani. Ennek létrejötte a 20. sz.-ra tehető.

Most akkor hogy is vannak a dolgok? Én tudtam eddig tévesen, vagy az oldalon nem minden a legpontosabb?

2022. dec. 10. 22:29
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
És kit érdekel hogy mit ír a teszkó? 😂
2022. dec. 10. 22:51
 2/2 anonim ***** válasza:

Jó, hát a linkelt oldalban már a második mondat sem helyes, vagyis nem pontos:

"Eredetileg a hívők ebben az időszakban készültek fel a keresztelkedésre."

Eredetileg a keresztelésre készülők éveken át készültek a keresztelkedésre (persze, ebbe beleesett ez az időszak is), ami nem karácsonykor volt, hanem húsvét vigíliáján. De sebaj...

Amúgy szoktak "jelentést" tulajdonítani a négy gyertyának, de nem kell feltétlenül. Ez a karácsonyt megelőző négy hetet, négy vasárnapot jelenti. Átvitt értelemben szokták az emberiség 4 évezredével is azonosítani, amíg a választott nép várta a Messiást. De még a hit, remény, öröm, szeretet áll a legközelebb szerintem a keresztény felfogáshoz. A hit, remény és szeretet ugyebár a három isteni erény. Az öröm meg azért, mert a 3. vasárnap a Gaudete-vasárnap, azaz az öröm vasárnapja. Ezért a böjti, lila szín helyett rózsaszín a liturgikus szín.

2022. dec. 13. 11:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!