Áll még a karácsonyfátok?
Áll. Nem tudom, hogy hoztad össze, hogy már most nagyon potyogjon... Lehet, hogy rossz árustól vettél és kivágták valamikor szeptember elején. Mi mindig lehetőleg zalai vagy vasi (ott december közepétől, karácsony közeledtével kezdik kivágni őket) kistermelőktől vesszük és mindig nordmann fenyő. Balszerencsét okoz lebontani a fát vízkereszt előtt, a néphagyomány és a népszokások szerint gyertyaszentelő körül szokás elbontani (ekkor szentelik a gyertyákat, amelyek utat mutatnak nekünk a karácsonyi ünnepkörből a húsvétiba), de vízkeresztig feltétlenül muszáj megtartani, mert rossz lesz az év. A karácsonyi ünnepkörhöz, azon belül is a karácsonyi időszakhoz kötődik a karácsonyfa, aminek a vízkereszt utáni vasárnapon van vége. A hagyomány szerint gyertyaszentelő körül szokás elbontani. Mi is így fogunk tenni. Majd valamikor februárban lesz elbontva, lehet, hogy valamikor a közepe, második fele táján, ha nem lesz rá időnk. Gyertyaszentelő körül kell elbontani ennyi a lényeg (tehát február), de előtte is el lehet, ha tényleg nagyon potyog (vízkereszt előtt nem szabad), a lényeg annyi, hogy hamvazószerdára, vagyis a nagyböjt és a húsvéti ünnepkör kezdetére el legyen bontva.
Amúgy a műfenyő azért kevésbé jó szerintem, mert nincs semmi illata, nem is természetes hatású és még csak nem is környezetbarát, mert egy nyomorult műanyag az egész.
Igen, egy kis műfenyő van a szekrényem tetején.
Talán még 2008.-ban lehetett utoljára nagy fenyőfánk (vagy akár még 2009.-ben és 2010.-ben is?!) Nem emlékszem annyira.
Édesanyám hosszú betegsége, fokozatos leépülése, haldoklása majd halála miatt nem igazán figyeltem ilyen dolgokra.
#12.
Akkor azért. Mi dec. 24-én dél körül kezdjük el felállítani, mert így szokás. Szenteste még advent, ráadásul eléggé szigorúan böjti nap a hagyományban, tehát kerülni kell a csicsás díszítéseket, viszont szenteste estéjére kész kell lenni (kész is szokott, mivel kisebb magszakítások vannak a díszítés közben), mivel az este, sötétedés után már karácsonynak számít.
Esetleg segíthet talán, ha teszel alá kicsi tepsiben vagy másban vizet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!