Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Karácsony meg minden hozzá...

Karácsony meg minden hozzá kapcsolódó dolog?!

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Borzasztóan égő ilyen kérdést kiírni, dehát nem tudok mit csinálni senki nem az anyjába tanulja a dolgokat.

17,5 évig ilyen agymosodában nevelkedtem (Jehovások anyámék) és hát ugye születésem óta azok. Én úgy isten igazából soha nem tartottam a vallásukat de kiléptem végleg, szóval úgy áprilisától kezdve hivatalosan is ateista vagyok nem tartozok sehova.

Ez szép és jó de ugye ünnepek se voltak tartva, úgy fogalmam nincs mi hogy merre.

Azt tudom mikor van karácsony, meg 6.-a Mikulás (amúgy tök jó volt idén is meg tavaly is a Mikulás buli suliba, nem tudom mi bajuk vele na mind1) és hát konkrétan egyik ünnepről se nagyon tudok semmit ahogy a karácsonyról se.

Szóval mikor mi történik? Mikor állítok fát? Mikor mit kell enni, mikor ajándékozol stb?

Tényleg elnézést már a bugyuta kérdésért, de nem tudok mit csinálni vele. Én szeretném tartani az ünnepekre, majd ha lesz egyszer gyerekem vele is szeretném tartani szóval ja...

Köszi a segítséget! <3

2019. dec. 12. 09:08
 1/8 anonim ***** válasza:
83%

Mindenkinél mások a hagyományok, alakíts ki sajátot. :)

Fát jellemzően 24-én állitunk és vízkeresztig van feldiszítve (jan 6) - de van, aki már advent alatt felállítja, másnál húsvétig vagy farsangig kint van...

Nálunk szenteste, 24én szokás ajándékozni, de vannak, akik amcsi stílusban 25-én reggel bontogatnak (ott ugye ilyenkor jön a Mikulás, és reggelre hozza a dolgokat).

Enni halat, halászlevet szoktak, de máshol töltött káposzta a menü, vagy éppen pulyka szintén amcsimódra... bejgli, szaloncukor. Általános "babona", hogy csirkehúst ne együnk karácsonykor (és szilveszterkor), mert szétkaparja a szerencsét a jövő évre. Ugyanezen az elven a hal gazdagságot jelent a pikkelyei miatt, a szilveszteri malac pedig összetúrja a szerencsèt.

2019. dec. 12. 09:25
 2/8 anonim ***** válasza:
79%

Szóval mikor mi történik?

- Karácsonykor Jézus születését ünneplik a keresztények, de manapság már egyre több nem-keresztény országban is megtartják a karácsonyt, ott a szeretet és a család ünnepeként hivatkoznak rá. December 24-én este van Szenteste, 25-én Karácsony első napja, 26-án pedig a Karácsony második napja (az angolszász országokban ez a Boxing day).

Mikor állítok fát?

- Általában december 24-én szokás, de mi már 23-án felállítjuk és feldíszítjük a fát, hogy másnap pihenni és sütni, főzni tudjunk.

Mikor mit kell enni, mikor ajándékozol stb?

- A karácsony manapság a zabálásról szól :D (legalábbis nálunk. Amúgy karácsony előtt néhány nappal szokás elkezdeni az ünnepekre sütni ünnepi süteményeket, nálunk mézeskalács, linzer, kókuszgolyó és kuglóf szokott lenni. 24-én sütjük a bejglit (mákosat és diósat). Szenteste szokott lenni nálunk a "főétkezés", akkor mi egészben sült pulykát eszünk krumplival, zöldségekkel, gesztenyével és almaszósszal. Sokan magyaros ételeket esznek, de az én családom nem szereti a magyar ételeket.

Az ajándékozás nálunk a szentesti vacsora után szokott lenni, de néhány helyen másnap tartják.

2019. dec. 12. 10:15
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!! Nagyon sokat segítetettek.

Megjegyezem ezeket az infókat!! ;) 1 lépéssel közelebb a normális élethez :D

2019. dec. 12. 10:50
 4/8 anonim ***** válasza:
88%

Olvass sok klasszikust, ahol a karácsonyt nagyon szépen ünneplik meg. Pl. Charles Dickens Karácsonyi ének c. művét; filmen 1999-ből megvan, isteni darab. Azok nagyon sokat segítenek.

Azt mondják, az angolok különösen nagyon szépen tudják ünnepelni a karácsonyt, holott egy nappal kevesebb ideig van náluk ez az ünnep, mint nálunk és sok nyugati országban. Keress filmeket, könyveket a viktoriánus korból és máshonna is. Agatha Christie művei is nagyon szépek, ha szereted az intellektuális krimit is mellé, és filmen különösen jók.

Sok más van, és sok sikert!

2019. dec. 12. 12:23
 5/8 anonim ***** válasza:
13%
Van, aki benyeli ezt a kamut? :D :D :D
2019. dec. 14. 13:47
 6/8 anonim ***** válasza:
30%

No, akkor egy kis analízis...

A kérdező szóhasználatából, írási stílusából jól kirajzolódik, hogy hazudik. Ő sosem volt tagja egy Jehova Tanúja-családnak.

Jehova Tanúi gyerekei nem burokban nőnek fel. Nagyon nem. Sokkal olvasottabbak, sokkal tájékozottabbak a nagyvilágot tekintve, mint az átlag-gyerekek.

Jehova Tanúi gyerekei pontosan tudják, hogy mi a karácsony. Pontosan tudják hogy az égvilágon semmi köze nincs Jézus születéséhez. Az ünnepsorozat, amiből a karácsony ered, évezredekkel Jézus születése előtt is létezett a babilóniai és más népek hagyományaiban.

A kérdező elég jól játssza a naiv, burokban felnőtt gyerek szerepét, de nem gondolta át ezt a kamut. Nem kell ehhez Columbo-nak lenni, elég az átlagosnál egy kicsit jártasabbnak lenni a pszichológiában, s máris felismerhető, hogy elég rendesen kilóg a lóláb.

Nem más a kérdező, mint egy ócska manipulátor, aki megpróbálja megvezetni az előítélettel rendelkező, buta embereket. Ez az oldal egy jó táptalaj, hisz a szél elég rendesen összefújta itt a szemetet...

2019. dec. 14. 16:52
 7/8 anonim ***** válasza:
74%

6, szerintem rajtad kívül senki nem vette elő az előítéleteket és az ostobaságot sem...

A kérdés az volt, hogy meséljünk a karácsonyi szokásokról. Meséltünk. Nem keverve bele a kérdező volt vagy jelenlegi hitét, sem mocskolódást.

Na és, ha esetleg kamu? Na és, ha a kérdező nem volt semmilyen szektának a tagja, csak épp nincs tisztában a szokásokkal? Azzal sincs gond. Ha meg kamu is, másnak azért még jól jöhetnek a válaszok, aki erre jár.

2019. dec. 14. 22:04
 8/8 A kérdező kommentje:

Hát nem kamu :D

Álmodik a nyomor arról, hogy kamu legyen. Tisztában vagyok azzal milyen ünnep stb de azzal kib*szott módóon nem, hogy mikor mi történik mikor mit, miért. Úgyhogy nem kamu képzeld el.

Azért én örülnék ha csak kitalálció lenne, kiléptem a szektából de ígyis nyomnom kell még egy vitát arról, hogy szilvszterkor bulizni megyek. Mondván.

Kedvenc mondása "Úgyanúgy Jehova Tanú vagy csak nem tudsz még róla" xDD

2019. dec. 28. 14:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!