Kezdőoldal » Ünnepek » Húsvét » Mit ünnepelünk húsvétkor?

Mit ünnepelünk húsvétkor?

Figyelt kérdés
van aki azt mondja jézus születését , hamvasztását , vagy házzasságát évával ünnepeljük húsvétkor. de hallottam már olyat hogy a hímestojás ünnepe van ilyenkor. nem tudom mi is a valós ezért megkérdezem itt.

#húsvét.
2013. ápr. 1. 16:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Jézus feltámadását.
2013. ápr. 1. 16:54
 2/11 anonim ***** válasza:

jézus feltámadását.

a születése karácsonykor van

2013. ápr. 1. 17:55
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

a feltámadását. Amúgy meg, jézust nem hamvasztották, házas sem volt, évával meg pláne nem.

és ha nem 2 éves vagy, akkor illene már tudni. a gyerekeknek ugyanis már az oviban elmondják, hogy mit ünneplünk, nem mellesleg itthon is meg tudják kérdezni, tőlünk, a szüleitől. Ezt gondolom, a szüleid is tudják. Ha nem, akkor ott alapjaiban nagy gáz van.

2013. ápr. 1. 18:10
 4/11 anonim ***** válasza:
Tele van ilyen agysérült nyomorékkal az ország, nem tudom miért vagytok meglepődve?
2013. ápr. 1. 19:08
 5/11 anonim válasza:
56%

Szervusz,kedves kérdező!

Nem csoda,hogy össze vagy zavarodva a húsvéttal kapcsolatban,hiszen olyan sok egymástól eltérő információt hallhatsz,hogy elég kiigazodni köztük. Engedd meg,hogy egy tárgyilagos,történelmileg pontos információt közöljek veled,ami nekem is segített helyre tenni ezt az ünnepet.

Sokan a húsvétot Jézussal kötik össze,épp úgy mint a karácsonyt.

Nézzük a tényeket!

A The Encyklopedia Britannica kijelenti:"Az Újszövetségben vagy az apostoli atyák írásaiban semmi sem utal a húsvét megünneplésére.A szentnek tartott különleges időszakok gondolata idegen volt az első keresztények előtt"(/1910/VIII.köt.828.o.).

A The Catholic Encyclopedia így fogalmaz:"A tavasz visszatérését megünneplő számos pogány szokást átmentették húsvét megünneplésébe.A tojás a kora tavasszal kisarjadó élet jelképe..A nyúl pogány szinbólum,és mint ilyen,mindig is a termékenység jelképe volt"(/1913/V.köt.227.o.).

A The Two Babilons című könyvében Alexander Hislop ezt írja:Mit jelent maga a húsvét(angolul:Easter)kifejezés?

Nem keresztény név.Az első pillanatban felismerhető káldeai eredete.Az Easter nem egyéb,mint Astarta,vagyis a menny királynőjének ,Beltisnek az egyik címe,akinek a neve nem más mint Istár,ahogy azt Layard az asszír emlékműveken megtalálta.... Ez az Easter(húsvét) története. Ma az ünneppel kapcsolatos népszerű szokások teljesen igazolják a babiloni eredetére vonatkozó történelmi bizonyítékokat. A meleg,kereszt alakú kalácsok nagypénteken,a hímes tojások a pászka-vagy húsvétvasárnapon a káldeai szertartásokban éppúgy megvoltak,mint ma." (New York,1943/103,107-108.o.).

Remélem sikerült segíteni neked,ha további kérdésed lenne szívesen válaszolok .

2013. ápr. 1. 20:24
 6/11 anonim ***** válasza:
Néztük Jézus élete című filmet. Ott már a keresztre feszítés előtt is volt húsvét de pontosan nem tudom mi volt akkor. Valami új cipó vagy nem tudom mit hallottam de nem biztos. Viszon mivel Poncius Pilátus húsvét előtt péntekre rendelte el a büntetést és húsvét 2. napján feltámadt (hétfőn) ezért új fogalmat nyert a húsvét.
2013. ápr. 1. 20:49
 7/11 anonim ***** válasza:

házasságát Évával? mi van??? volt közt néhány év:)

amúgy tényleg nem ártana hittan az iskolákban, na nem úgy hogy egy vallást, és kötelezően, hanem a különböző vallásokhoz tartozó ünnepekhez tartozó dolgokat.

Jézus születése??? karácsonyról hallottál már? hamvasztása:??? mi van???

2013. ápr. 1. 20:56
 8/11 anonim ***** válasza:
Általánosan elfogadottan Jézus feltámadását.
2013. ápr. 1. 21:41
 9/11 anonim ***** válasza:

Általános elfogadott nézet szerint Jézus feltámadását. Egyébként a húsvét egy pogány ünnep volt amit a keresztények is átvettek..Voltaképpen a termékenységet, újjászületést ünnepeljük.

Nemhiába nyuszi a húsvéti állat (mert elég termékeny állatka, évente többször és sokat tud elleni) Nem hiába van a tojás is, hiszen a tojás is termékenységet jelent.

A keresztény vallásban Jézus feltámadását ünnepeljük..

2013. ápr. 1. 22:44
 10/11 Radiatorka Márijó válasza:

Kedves Kérdező!

A Kalányos família a nyuszikát ünnepli és a pedofil papokat.

Egy kép a nyuszikáról a húsvéti tévhitek ellen.

[link]

Mélységes tisztelettel:

Kalányos Márijó Radiátorka

2013. ápr. 2. 10:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!