Mi ez az új húsvét őrület?
Nálunk ez inkább olyan nem tartott ünnep. Most meg hirtelen mindenki felkapta ezt az ünnepet.
Bár ha jön is valaki akkor se megyek ki.
Nekem nem tűnt föl, hogy ennyire falkapták volna az emberek az előző években. Mármint legalább 30an írtak, hogy boldog húsvétot még mittudomén.
Max. annyira környéken, hogy de jó munkaszünet van.
Felkapták? Én meg azt látom, hogy már egyre kevesebbeket érdekel, egyre kevesebben tartják, ha tartják is, maximum annyira, hogy főznek egy kis sonkát, meg a nagyon közeli családtagok meglocsolják egymást. Legalábbis errefelé így van. Régebben Húsvét hétfőjén teli volt az utca locsolkodni indulókkal, a legtöbben még a szomszédokhoz, ismerősökhöz is elmentek, főleg a gyerekek, mindenhol vendégségek voltak, tojásfestés, meg minden. Az idén meg nálunk már tojásfestéket sem lehetett kapni és az elmúlt években észrevehetően csökkent a forgalom az utcákon húsvétkor. Már szinte csak a nagyon idős bácsik járnak locsolkodni, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, meg pár kisgyereket visz el az apukája, akiknek még érdekes.
Mi mindig megtartottuk a húsvétot, de csak szűk családi körben, egy kis eszem-iszommal, ez nálunk nem is változott az évek során.
Hát nem tudom. Hozzám már legalább 8an beígérkeztek.
Az elmúlt években meg annyi volt, hogy átjöttek unokaöcsémék, bácsikám +apa...
De előlük rendszeresen bezárkóztam/bezárkózok.
Talán rájöttek, hogy inkább a magyar ünnepeket kellene tartani, mint az amerikaiakat!
A húsvét ünneplésnek Magyarországon régi hagyományi vannak. A Valentin napnak pedig nincs.
Nálunk is furcsa kettősség van. Szerintem egyre kevésbé ünneplik az emberek, bár annak, még ez is sok, aki nem ünnepli egyáltalán.
Nálunk régen összegyűlt a család, tényleg együtt voltunk, beszélgettünk, játszottunk, kirándultunk valami, hagyományos finom ételek voltak, hétfőn vártuk a locsolkodókat stb.
Ehhez képest most inkább azon gondolkodunk, hogy bezárjuk-e holnap az összes zárat. :D És a hagyományos kajákon kívül semmi nem emlékeztet arra, hogy húsvét van.
Szerintem ez elég szomorú.
Őszíntén szólva kicsit haragudni szoktam akkor mikor az angolszász ünnepeket tartják. Pl.: kisiskolás korban de már oviban is láttam olyat, hogy halloween-eztek. De pl:. a sulinkban a valetínnapot is tartják.
Egyik évben hangot is adtama véleményemnek, hogy minek ezeket tartani mert nem magyar ünnepk. A tanáraim nem tudtak mit mondani.
Láttam egyszer, hogy a kicsi ovisokat beöltöztették halloweenre és tököt raktak ki az óvónénik.
Úgy gondolom, hogy az olyan kisgyerekeknek inkább a régi magyar hagyományokat kéne megmutogatni, mesélni róluk stb. És most nem olyan hűde nagy dologra gondolok csak ilyenekre, hogy június 4. meséljenek arról mondjuk,hogy voltrégen egy Magyarország ami nagyobb volt mint most. És tudom ez csak ilyen emléknap de több ilyet lehetne pl:. okt23-al vagy márc15-el, hogy legyen valami képük és ne az angolszász dolgokat tartsák.
Jó ez lehet, hogy úgy hangzik mintha valami nagy magyarnak tartanám magam de nem sőt nem érzem teljesen magam annak de mégis így érzem.
Fontos lenne ezt kicsi korba elkezdeni, hogy tartsuk egy bizonyos téren a magyar hagyományokat.
Oka: Rengeteg helyen jártam már a Európában, de nem láttam nagy eltérést az emberek stílusa közt. Mikor átmentünk a határon annyit láttam, hogy itt egy rockos ott egy punk amott egy rapper stb. De nem láttam olyan lényeges eltérést.
Ilyen térren kicsit örülökilyenkor ha jönnek és tartják az emberek.
Nálunk pl a családban az a hagyomány, hogy ha valaki nem délelőtt jön vagy megvárja a dét nálunk akkor azt mi csajok lelocsoljuk mert délután a lányok locsolkodnak.
Szerintem egyáltalán nem tartják sokan meg. Az elmúlt 5-6 évben azt vettem észre hogy az emberek sorba kezdik elfelejteni ezt az ünnepet.
Én se járok már 4 éve locsolni, mert értelmetlennek találom. A barátnőmnek elege van belőle, apámmal már rég nem járunk locsolni, mert nagyszüleim nincsenek már, rokonokhoz amúgy sem járunk, mert nincs értelme, az utóbbi időben is olyan volt az egész hogy hagyjuk, nem éri meg már nekünk sem, ez a túl flancolás. Itt a családban a közeliek összegyűlnek, kajálunk, beszélgetünk és ennyi, meg ha az idő engedi szervezünk valami programot, de mivel ítélet idő van, itthon maradtunk. Nekem holnap dolgoznom kell, úgyhogy én locsolás helyett megyek a munkahelyemre, portáskodni, nem a legjobb munka, mert a karácsonyom is rá ment, de legalább fizetnek érte, és ünnepnap ott bent is pihenhetek, nem adnak ki munkát, nem ír a főnök napirendet hogy mikor kinek mit kell megcsinálni, csak beülök, bekapcsolom a TV-t vagy netezek a laptopomon és ennyi. 12 órát gyors elütöm, barátnőm nem megy haza a szüleihez, mert ott lesznek locsolók, így ő itt marad nálunk, és majd hoz ebédet a munkába nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!