Halloweeni mondóka?
Gondolom nem angolok vagytok, szóval felvilágosítalak titeket:
November 1 - MINDENSZENTEK VAN, és NEM HALLOWEEN. A HALLOWEEN egy amerikai/angol szokás, NEM EURÓPAI.
#1: Ugye tudod, hogy annak aki nem Római katolikus vagy Ortodox vallású, annak rohadtul nincs Mindenszentek? Egyébként ne üvölts, nem illik kislányokkal kiabálni.
Kérdező: Ugyan nincs nagy valószínűsége, hogy valakinél épp van cukorka, de magyar fordításban a "Csokit vagy csalunk!" és a "Csokit vagy csínyt!" felkiáltás a leggyakoribb előfordulású beköszönés. Esetleg írhatnátok saját pár soros mondókát valami vicces csattanóval, akkor nagyobb eséllyel kaptok valami finomat a szomszédoktól.
Nem orditottam, csak kiemeltem a lenyeget. :)
Foloslegesen fognak jarkalni az utcan hazrol-hazra jarva, ha egyszer nem europai unnep a halloween. Es akinek epp esze van, az szan egy par percet a halott szeretteinek a megemlekezesere, es nem jarkal fel-le, mint a *** gyerek.
Sokan lehet azt se tudják mi ez, nem néznek ilyen filmeket, nem érdeklik őket a tökök, egy csokit vagy csalunk felkiáltással azt hiszik hülyék vagytok és rátok zárják az ajtót.
Talán mellé mondhatnátok arról valamit mi is ez, írjatok egy kis mondókát, felvilágosítást akár a wikipédia alapján.
Így még a morcos nénik akiknek megzavartátok a tévénézését is talán barátságosabbá válnak, valószínűleg úgyis meg fogják kérdezni minek mászkáltok beöltözve házakhoz. Tudjatok rá válaszolni és ne csak annyit, hogy Amerikában is így szokás.
"November 1 - MINDENSZENTEK VAN, és NEM HALLOWEEN. A HALLOWEEN egy amerikai/angol szokás, NEM EURÓPAI."
Na jó, akkor kezdjük:
1. Senki nem mondta, hogy Halloween november 1-én van. Halloween október 31., azaz a mindenszentek előestje. Tehát nem üti a mindenszenteket, amit nem mellesleg az angolszász országok keresztény tagjai is ünnepnek tartanak.
2. A Halloween nem amerikai ünnep, hanem ősi kelta, és mint ilyen, az eredete Európában van. Jelenleg leginkább az angolszász országok tartják, melyek szintén nem korlátozódnak Amerikára. Angliában, Skóciában, Írországban szintén nagy (sőt: régebbi) hagyománya van. Az USÁban pont, hogy az európai telepesek honosították meg.
3. Neked csak ne fájjon, hogy más mit szeretne vagy nem szeretne ünnepelni. Te ünnepelj, amit akarsz, mi is ünneplünk, amit akarunk, és ha ez téged zavar, ne válaszolj a Halloweenes kérdésekre, és kész.
Halloween-i mondókák: [link]
Én csak azon mosolygok, hogy míg Magyarországon pár fiatal erőlteti a halloweent, vagy legalábbis próbálkozik vele, addig kint Anglia nagyobb részein már kezd feledésbe merülni. 8 éve élek egy igen nagy angliai városban, de azon kívül, hogy van jelmez utcabál, és magán lakásokban páran partit rendeznek, már rég nem mennek csokit vagy csalunk kiáltással lakásokhoz kopogni.. Ennek az oka az, hogy egyre több bevándorló él akik nem ünneplik.
Én azért adok egy tanácsot amit itt kint hallottam egy angoltól.
Ha cukorkáért akarsz kopogni idegenek ajtaján, akkor csakis ott kopogj ahol az ajtó díszítve van. Ha nincs semmi halloweeni díszítés, akkor ők nem ünneplik, és jó esetben csak az ajtót vágják be előtted.
Kedves első válaszoló!!!
Mindenszentek november 1, ami az összes olyan szent ünnepe, akikről név szerint nem emlékeznek meg. Halottak napja november 2, valójában ez lenne a temetőjárós nap. Halloween pedig október 31. Azaz egy teljes nap van halloween és halottak napja között, különben is, a kettő mért zárja ki egymást. Te nem ünnepled, más meg igen, ennyi, mért kell folyton belekötni. :)
Senki nem akarja ráerőltetni azokra, akiket nem érdekel.
De én hadd döntsem már el, hogy mit akarok ünnepelni, és mit nem! Ehhez senkinek semmi köze.
Én nem csöngetek be senkihez, viszont feldíszítem a házat, tehát hozzánk jöhetnek. Jönnek is. Ennyi.
Számomra a Valentin nap a giccses és visszataszító, mégsem szólom le azokat, akik meg azt ünneplik. Én egyszerűen nem foglalkozom vele, mert számomra az nem ünnep, és kész.
Szia!
Képzeljétek, egész életemben utáltam halloweent (azétt mondjuk nem élek régóta:D), mert nem magyar ünnep, pogány az eredete stb. De idén valahogy már alig várom. Feldíszítettem a szobám, sokat foglalkoztam vele. Halloweenkor idén épp nyarrralunk néhány napot és Sopronban leszünk. Mivel ott senkit nem ismerünk, ezért kitaláltam, hogy menjünk el csokit, cukrot gyűjteni, fel is tettem egy kérdést higy miket lehetne mondani(már többen is írtak, úgyhogy aa kérdésedre a válaszom az én kérdésem válaszaai:D).
Okt.31-> halloween
Nov.1. - > Mindenszentek - katolikus
Nov.2. -> Halottak napja - keresztény
Cukrot vagy csínyt/ csokit vagy csalunk a leggyakoribb.
Meg szabad kérdeznem hogy hány éves vagy és minek öltözöl? :)
Egyébként kívülről szinte senki nem díszíti a házát, szóval én mindenkihez kopogok. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!