Nem. Bermalkozaskor egy szent nevet kell megadni, mint vedoszentet. Szent Zoltan nem letezett - kulonosen, mivel a Zoltan nev a torok (tehat pogany) Szultan-bol szarmazik.
Amugy allati nagy kereszteny lehetsz, ha en, az ateista egy 2 perces google keresessel elmondtam, amit errol tudni kell, a bermalkozas is biztos meggyozodesbol lesz, ugye?
Az első nagyon butaságot írt. Mivel pont hogy a nemtől nem függ, választhatsz ellenkező nemű védőszentet is, viszont ahogy a harmadik jól írta, fontos, hogy egy szent nevét válaszd.
Tehát nem lehetsz Zoltán, de nem azért, mert lány vagy, hanem azért, mert nincs Szent Zoltán. De Kristóf például lehetsz.
(kicsit kitérek a választól, de a végén rátérek :) )1 éve bérmálkoztam, annyi a követelmény, hogy legyen 1 bérma neved, ami pl.: nekem Dániel volt (Szent Dániel)aki a védőszented. Kell 1 bérmaszülő(k) aki meglegyen bérmálva, és az papunk úgy fogalmazott, hogy jó lenne ha házasságba van, de ha nem az se baj, ez paptól függ. Azt viszont nem tudom, hogy 1 lánynak lehet-e fiú név, nem hallottam még de nem cáfolom, de nálunk mindenki lány-női nevet, fiú-férfi nevet választott, mert ez bekerül 1 könyvbe, és van aki utána azt a nevet fel is veszi. (pl. nekem a 2. nevem Dániel, de abszolút nem szólítottak, nem írtam oda, onnantól meg mindig ott van minden aláírásomnál, és szoktak is így nevezni), ezért azt tanácsolom, hogy inkább női nevet válassz, aminek itt egy kis segítség: [link]
Sok szent van de szent Zolntánt viszont nem találok... :/
De kérdezd, meg a paptól az a biztos, mert ahogy az előttem válaszolók írták lehetséges.
Szerintem előnyösebb, ha női szentet választasz. :P Zoltán nem tudom, hogy tényleg van-e egyáltalán szentté avatva.
Ilyet én még nem hallottam, hogy ellenkező nemű legyen a bérmálási védőszent... nekünk a pap úgy mondta, hogy mindenképpen a lányok női és a fiúk férfi nevet válasszanak. Idén bérmálkoztam, az én bérmanevem a Lúcia. Sokan választották a lányok közül a Máriát, Erzsébetet, Bernadettet. Volt Anasztázia, Rózsa, Magdolna, Katalin, Margit, Franciska, Kinga... Ha magyar vonatkozású nevet akarsz szép pl. a Sára.
Régen az volta szokás, hogy a bérmaszülő nevét veszik föl.
Itt van egy lista szentekkel, de rengeteg helyen találsz ilye infókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!