Mit jelképez a 7 ágú fém gyertya? Illetve kik szokták kirakni az ablakba?
"Keress kérdéseket hasonló témákban: ünnep, szokás, zsidó, hagyomány, gyertya"
Ezeket adtad meg mint kulcsszavakat.
Van egy erzesem hogy te pontosan tudod a valaszt a sajat kerdesedre :)
a menorah-t nem tesszuk ki az ablakba soha!!!
amit kiteszunk az a hanukiah!!
semmi koze a menorah-hoz!!
Szerintem amire te gondolsz kérdező, az nem a menóra (7 ágú), hanem a chanukia (8+1 ágú). Ezt chanukakor szokás kitenni az ablakba, minden nap egyel több gyertya kerül meggyújtásra. Az ünnep lényege dióhéjban:
2 csodát ünnepelünk ilyenkor. Az első, a második Szentély idején egy kis létszámú zsidó csoportnak (makkabeusok) sikerült legyőzniük, és Jeruzsálemből kiűzniük a túlerőben lévő görögöket.
A második csoda az volt, h a győzelem után meg akarták gyújtani újra a szentélybéli menórát (a 7 ágút), de sajnos csak 1 napra elegendő olaj volt hozzá, az új olaj előállítása pedig 8 napot vett igénybe, ez a kevés olaj mégis kitartott addig, amíg elkészült az utánpótlás, vagyis 8 napig (ezért 8+1 ágú a chanukia, amelyből a + "egyedik" lánggal gyújtjuk meg a többit).
asher alexandert folyttva:
A menóra Izrael õsi jelképe, ma Izrael Állam címere: [link] ( a hagyomány szerint az ókorban mória néven ismert növényt formázza ). A menórát körülölelő két olajág a zsidó nép békevágyát jelképezi.
Mózes második könyve 25. fejezet , 31 - 40. versek: Az ÚR parancsa a menóráról.
Mózes harmadik könyve 8. fejezet , 1 - 4. versek ) Az ÚR parancsa Áron és fiai számára a menóra meggyujtásáról.
Épp ezért a legtöbb vallásos ( vagy akár nem túlzottan vallásos ) zsidó család otthonában van valamilyen kivitelben.
A hanukiáról elõzõ pontosan megírta. Az ünnep november vége, december ( idén nov 27-én kezdõdött, néha Karácsony táján, pár éve a Szilveszter is beleesett ) a zsidó vallási naptár szerinti kiszlév hó 25-én kezdõdik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!