Kezdőoldal » Ünnepek » Egyéb kérdések » Miért tartják Amerika majmolás...

Miért tartják Amerika majmolásnak a Mindenszenteket?

Figyelt kérdés

"Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap.[1] [2]

Nem tévesztendő össze a halottak napjával, egyháztanilag a szenvedő Egyház (latinul ecclesia patiens) ünnepével, amit 998 óta tart meg az egyház a következő napon, november 2-án az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. [3] Szent Odiló clunyi bencés apát 998-ban vezette be emléknapként. Később a bencés renden kívül is ünnepnappá vált, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. Estéjét a halottak estéjének (halottak vigíliájának) [4] is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére.

Az angolszász országokban a Mindenszentek napját megelőző este október 31. a halloween ünnep (angolul all hallows' evening = „minden szent estéje”)."

Tehát a Halloween az bizony a mindenszentek, csak ők megelőző este tartják.

A mindenszenteket pedig más országok is tartják, sőt hamarabb kezdték el.

2013. jún. 17. 11:31
 1/8 anonim ***** válasza:
37%
Arcátlan módon csúsztatsz. A Mindenszentekkel senkinek semmi baja. A halloweennek nincs köze ehhez az ünnephez. Hiába próbálod egybemosni vele. Szóval nem értem, miért csinálod ezt. A halloween egy kelta eredetű ünnep, és meglehetősen gonosz dolog részedről, hogy összemosod a Mindenszentekkel. Szégyelld megad.
2013. jún. 17. 11:39
 2/8 acelsziv ***** válasza:
56%

Egyes te sem vagy teljesen normális. A kérdező feltett egy jogos kérdést és utána is nézett a dolognak. Te meg jössz a marhaságaiddal, hogy milyen gonosz stb :D

Kérdező: Magyarországon a Halottak Napját tartották régebben. A Halloween egy angolszász hagyomány, ami Amerikában üzletiesedett ki és innen veszi át a majmoló világ. Ugyanúgy, mint a Valentin napot, ami nálunk a Bálint nap volt a régi, érdemesebb időkben.

2013. jún. 17. 11:54
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszi első, akkor véget vetettél világuralmi terveimnek, hogy lefülelted végtelen gonoszságomat :D De jót nevettem rajtad, köszi :D

Második:

De azt írja, hogy november 2.-a halottak napja. És igazából itt arra térek ki, hogy a Halloween, tehát az all hallows' evening, ami Minden szentek éjszakáját jelent, lényegében ugyanaz, csak a szokások mások, illetve az amcsik előtte lévő este tartják.

És köszönöm tudom, hogy az őszi napéjegyenlőség illetve Kelta hagyományokat is felölel. Itt most nem erről volt szó első.

2013. jún. 17. 12:19
 4/8 A kérdező kommentje:

Ja és tudom sokan nem tartják korrekt forrásnak, de azért belinkelem neked első:

[link]

2013. jún. 17. 12:21
 5/8 acelsziv ***** válasza:
100%
Nálunk nem volt szokás maskarának beöltözve zajosan mulatni. Ezt vettük át Amerikától, meg az egészből üzletet csináló hátteret.
2013. jún. 17. 12:26
 6/8 A kérdező kommentje:
Ez teljesen igaz :) Bár szerintem a töklámpás faragás mókás dolog :)
2013. jún. 17. 12:28
 7/8 acelsziv ***** válasza:
100%

Az hát. Ezzel nincs is gond, csak amíg a külföldi dolgokat átvesszük, addig a saját hagyományainkat elfelejtjük.

Nekem jobban bejön egy Szent Iván -éji tábortűz :)

2013. jún. 17. 12:52
 8/8 A kérdező kommentje:

Nekem is sok dolog tetszik, pl. hibába a Jézuska hozza nálunk az ajándékot, tetszenek ezek a szokások is:

"Anglia: A gyerekek még időben levelet írnak a mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándék lista kap lángra akkor újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett. Itt kezdtek el karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé."

"Ukrajna: A gyerekeknek az ajándékot a jégapó 3 rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van a hópehely leány is aki ezüst kék, szőrme díszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel."

Ha igaz, ha nem, nekem ez a kettő nagyon tetszik :) Én mikuláskor fogom felhasználni ezt, saját ünnepet készítve (a karácsonyi ajándéklistát bedobják a gyerekek a kandallóba Mikulás napon, hogy Karácsonykor megkapják) :)

2013. jún. 17. 13:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!