Hogy sikerült a Márton-napi liba? Nálatok mi a családi, hagyományos recept ekkorra? Hogy készítitek?
#5.
VOLT. Aztán, hogy most ki ünnepli, azt nem tudom. Régebben a keresztény világban ez volt a "paraszti újév", véget értek a munkák a földeken, az időjárás nagy fordulóponthoz érkezett és téliesebb lett, ekkorra forrt meg az új bor, a nemeseknél és a polgároknál ekkor kezdtek el készülődni a karácsonyra és az adventre, sokszor elutaztak meglátogatni a távoli rokonaikat, de minden rétegben már készültek az adventre lelkileg. Ekkor tartottak még egy hatalmas lakomát, ünneplést, mielőtt még az adventi böjt elkezdődött volna. Ez egyfajta hálaadási nap is volt, mivel ekkor adtak hálát az emberek Istennek az év sikereiért, az ételekért és igazából mindenért, még szilveszter előtt. Az amerikai hálaadás is kulturálisan innen eredeztethető. Később német hatásra, illetve az Osztrák-Magyar Monarchia miatt itt is megjelentek a lámpások. Jelentős tisztelete volt, még a protestánsok körében is Mártonnak, akit ünnepelnek ekkor, csak náluk nem szent, hanem egy magas hitű keresztény volt. A nov. 11., mint a télre való készülés egyébként az ókorra is visszavezethető.
Az én iskolában, amikor kicsi voltam volt ünnepség, a városomban és a rokonaim lakhelyein is vannak dekorációk, a család mindig sütött libát, a nagyi receptje alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!