Kezdőoldal » Ünnepek » Ballagás » ILLIK-e, SZOKÁS-e a 8. -ból...

ILLIK-e, SZOKÁS-e a 8. -ból az idén ballagó (majd továbbtanuló) unokámnak "ajándékot, pénzt adni", ha IGEN, akkor, mennyit, milyen értékben?

Figyelt kérdés
Most ballag majd az első unokám és nem tudom mi a teendőm. Az én koromban még a középiskolában is egy egyszerű, kifelé eseménytelen ballagás volt (max. kaptunk egy csokrot). Most meg, ahogy hallom, összehívják a családot, ismerősöket, eszem-iszom alkalomra, már a nyolcadikos ballagásra is. Azért kérdezem meg, mert nem tudom, hogy helyi szokásról van-e szó vagy ez már "általános". A kapcsolatom jó az unokámmal, a mobiltelefon költsége is az enyém (többek között), mindig megtartjuk a név-, és születésnapot, karácsonyt. Segítsenek eligazodni ebben a pénzigényes világban.
2015. márc. 14. 09:39
1 2 3
 1/23 A kérdező kommentje:
Megköszönöm azoknak a válaszát is, akik tavaly ballagtak és megírják, hogy MIT és MENNYIT kaptak.
2015. márc. 14. 09:45
 2/23 anonim ***** válasza:
100%
Szokás ma már adni valamit, bár én sem értem, miért akkroa eredmény elvégezni az általánost. Mondjuk úgy, inkább megünneplitek, hogy egy korszaka lezárult. Vegyél neki egy csokrot és az anyagi helyzetedtől függően adj neki valamennyi pénzt (max 10 ezer szerintem bőven elég), hogy költse, amire szeretné vagy ha gyűjt valamire, akkor ennyivel beleszállsz.
2015. márc. 14. 09:45
 3/23 anonim ***** válasza:
82%
Ém kaptam tavaly a mamámtól 1000 vagy 2000 forintot meg persze eljöttek a ballagásra és ott egy azép csokrot ,de szerintem egy csokor -csoki is megteszi ...esetleg 500 forint is a csokorral...nem kell túlzásba vinni:)
2015. márc. 14. 09:47
 4/23 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok...csokit is kaptm én is -ezt kifelejtettem:)
2015. márc. 14. 09:48
 5/23 anonim ***** válasza:
92%

Jól írtad az utolsó szavakat, pénzigényes ez a világ. Szerintem nem kéne agyon ajándékozni a ballagókat (sajnos már a bölcsiben is ballagnak), de ha te emlékezetessé tennéd neki az általános iskola befejezését, akkor akkor adj neki valamit. Én pénzt nem szivesen adok, de ha mégsem tudok vásárolni, akkor egy szép szines bont rajzolok-írok az összeget és a tárgykört ráírom, és együtt "beváltjuk", vagyis megvesszük, amire vágyott. Ha nem kap semmit, akkor esetleg kellemetlenül érezheti magát a többiek előtt. Sajnos egymást akarják túllicitálni az emberek (egy ismerősöm tavaly a nyolcadikos unokájának százezer forintot adott, majd leestem a székről, amikor meghallottam...)

Nem látok bele a pénztárcádba, de el tudok képzelni egy 5000 forintos gépkocsi nyeremény betétkönyvet az unokád számára (lehet ajándékba is váltani, nemcsak saját részre), vagy egy szép könyvet, és természetesen a virágot, találó szövegű szalaggal.

2015. márc. 14. 09:54
 6/23 anonim ***** válasza:
100%
Én virágcsokrot kaptam és egy plüssállatot! Bőven elég volt:)
2015. márc. 14. 09:55
 7/23 anonim ***** válasza:
83%
Én az egyik nagymamámtól, aki eléggé spórolós, anno 100.000 Ft-ot kaptam. Bár hozzá kell tennem, mindig a gyerekei és az unokái az elsők a szemében! Nagyon meglepődtem, szerintem túl sokat adott, vissza is akartam neki adni, de nem engedte. Más rokonoktól és anyáéktól kb 10-15-20 ezer Ft-ot kaptam.
2015. márc. 14. 09:55
 8/23 anonim válasza:
100%

Szerintem egy eszem-iszom a rokonokkal nem akkora nagy dolog, meg akinek volt, az régen is adott némi pénzt. 10-20 ezer forint azért manapság nem akkora összeg (sajnos). Szerintem nem úgy kell nézni hogy "pénzigényesség", senki nem követeli rajtad, inkább úgy kell nézni mint egy kis támogatás, vagy ajándék.

Sőt ha úgy nézzük, a születésnap, karácsony, sokaknál még a névnap is túlzott dolog, egy ballagni meg egyszer szokott az ember általánosból.

Persze vannak akik tényleg túllőnek a célon, nekem is volt ismerős aki a 8 általánost 10 év alatt csinálta meg, de akkor 3 napig mulattak és ordított a zene, más a diplomájára nem kap ekkora bulit...na az már erősen túlzás volt.

2015. márc. 14. 09:59
 9/23 anonim válasza:
100%

Esetleg egy szép fülbevalót,karkötőt,vagy nyakláncot és egy csokrot.

Amikor én ballagtam (2012) kaptam egy csokrot, egy ékszert, és elmentünk ebédelni. Semmi puccparádét nem csaptunk, nem is szerettem volna.

Ellenben pár osztálytársam laptopot kapott,külföldi utazást stb.

Tavaly voltam egy barátnőm ballagásán, ő is kapott kp-t egy kisebb kamion virágot, meg pár apróságot.

Én a helyedben megkerdezném, hogy mit szeretne, és annak függvényében vásárolnék.

(viszont tényleg nem értem, hogy miért kell ennyi ajándékkal elhalmozni az embert, elvégre a tanulás a kötelessége, semmi más dolga nincs (maximum egy kis házimunka) ez olyan, mintha megdícsérnénk és partit csapnánk egy ovisnak, hogy túl élte az első hat életévét, és iskolaérett.

U.i. Nekem nem volt képem semmi nagyobb költségű ajándékot kérni (kikérték a véleményem, azt mondtam legyen meglepi,de egy nyakláncnak örülnék)pedig anyagilag megtehettük volna.

2015. márc. 14. 10:04
 10/23 anonim válasza:
100%

Na meg még annyi, hogy kinek mi a pénz értéke.

Lehet nekünk átlag embereknek ok a 100 ezer forint, van akinek ez 1,5 havi fizetése, de van akinek meg aprópénz.

Meg nem olyan a világ mint régen, persze hogy nem. Régen 1000 ft költőpénz soknak számított, és simán vehettünk rajta chipset, kólát, rágót, meg egy halom dolgot. Csak akkoriban 1200ft volt a havi bérletem manapság meg közel 3000 lenne vidéken.

Na meg, alapvetően itt nincs ilyen hogy "mi a teendőm", csak rajtad áll, hogy adsz e vagy sem, és mit adsz.

2015. márc. 14. 10:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!