Ballagáson szöveget kell felolvasnom, de nem akarok, mit csináljak?
Én annó szociális fóbiával jártam így.A sok diák közül pont engem kellett kiválasztani :)
Utáltam.Többször elvolt próbálva,és akkor volt leginkább gond,mikor eszembe jutott hogy mit csinálok,és hogy mindenki engem fog nézni,vagy hallani...és majd biztos elcsuklik a hangom,vagy hülyén festek stb.
Sokat szorongtam előtte miatta.De végül eljött a pillanat,vettem egy nagy levegőt,és felolvastam.Egy viszonylag hosszú szöveget kellett.Igazából próbáltam teljesen kikapcsolni a külvilágot,és koncentrálni a szavakra.Előtte otthon is sokat felolvastam,hangosan.Már nem emlékszem hogy élesben milyen volt,lehet volt egy két bakim,mármint hogy kicsit elcsuklott a hangom vagy ilyesmi.De egy ballagáson senki nem figyel az ilyen beszédekre,mindenki csak túl akar rajta lenni,várja a végét.Diák,és szülő egyaránt.Úgyhogy senki nem figyelt szerintem rám...max. a "kedves" magyar tanárnőm,aki rám erőltette a hülyeségét :D
Arra kell törekedni,hogy nagyon gázul ne viselkedj...apró bakik beleférnek...de pl. ne fajuljon odáig hogy leejted az olvasnivalót,a mikrofont,rálépsz,belerúgsz,pofára esel stb... :D
Vagy legyél határozott és megmondod neki, hogy NEM. Vagy ha nyuszi vagy akkor itt a következménye.
Senki nem fog rád figyelni, emlékezni meg pláne. Remek lehetőség arra, hogy gyakorolj.
Ha nem akarod, nem kell. Elmondod a tanárnak lassan és tagoltan, hogy ő is megértse, hogy Nem. Fogod. Felolvasni.
Keressen más balekot.
Amúgy miért téged akar?
Nem tudom, ez segít-e valamit: Őze Lajos egykori színész erősen dadogott. A kamera előtt, vagy színpadon nem. Fia is dadogós állítólag. Sok nagy színészünk volt, akinek volt valamilyen beszédhibája. Emberek vagyunk, nem?
Ne a mikrofonnak beszélj. Olvasd el szépen lassan, értelmezve a szöveget. Akár meg is tanulhatod, ha jó a fejed hozzá.
Hacsak nem vers, akár „röptében” át is fogalmazhatod.
A hallgatóság az iskolatársaid, tanáraid. Jól ismerheted őket.
Ne legyen ez más, mint egy folyosói dumálás. Csak most más szövegét mondod, nem a sajátodat.
Az, ha sokszor elolvasod előre azért is jó, mert nem esel pánikba, ha elveszted a sort, hol tartasz. Nem is kell megállás nélkül a papírt lesned. Mosolyogj rá mindenkire, és legyél velük nagyon közvetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!