Segítene valaki elmagyarázni? (biológia)
Az a premissza, hogy van két exponenciálisan szaporodó (egymással kompetícióban lévő) populáció: A és B. Szaporodási rátájuk rendre rA és rB, és rA<rB. Akkor a növekedésüket így írjuk fel:
NA(t)=NA(0)*e^rA*t
NB(t)=NB(0)*e^rB*t
Akkor a létszámuk arányát így írjuk fel (idáig még világos):
NA(0)/NB(0)*e^(rA-rB)*t
Elvileg ez az arány az idő teltével exponenciálisan csökken. Én nem látom a képletből, hogy az arány miért exponenciálisan csökken.
Nincs. Csak elírtam a képletet, sorry! Itt a helyes:
egyrészt te is ezt írtad, másrészt ez milyen univerzumban nem exponenciális? oda van írva h ra<rb ergo ra-rb negatív tehát csökkenő exponenciális
mit nem értesz?
Mivel A-t definiáltad lassabb növekedésűként, és A-t tetted a számlálóba az aránynál, ezért az arány ugye folyamatosan csökkenni fog. Tegyük fel, kezdetben mindkét fajból 1 egység volt, akkor az arány 1. Később A fajból tegyük fel 3 egységnyi lesz, B-ből pedig 4 ezért egy 1-nél kisebb törtet kapsz (3/4 = 0.75-öt, azaz csökken az arány). A két görbe gyorsuló ütemben távolodik egymástól, azaz az arány egyre csökken.
Például ha mindkét faj 1-ről indul, és rA = 1.2, rB = 1.5, akkor A/B arány időben ugy alakul, hogy:
t0 1/1 = 1
t1 3.3/4.4 = 0.74
t2 36.5/89.9 = 0.4
t3 1338 / 8095 = 0.16
stb.
Az arány egyre csökken.
@2
Ha jól írtam, akkor viszont a számlálót kell beszorozni. Attól, hogy e-nek negatív a hatványa, miért csökkenne a tört exponenciálisan?
@3
Azt értem, hogy az arány egyre csökken, azt azt nem, hogy miért exponenciálisan. Egyébként a te levezetésedben is exponenciális.
Persze hogy az én levezetésemben is exponenciális, mivel annak is kell lennie.
Ez nem biológiai kérdés, hanem matek.
Először is, ugye exponenciális a növekedés - nagyon pongyolán fogalmazva -, ha valamilyen hatvány szerint növekszik. MIvel itt a növekedési ráta hatványkitevőben van, ezért az állomány exponenciálisan növekszik. Vagyis egy parabolát fog leírni, mint a képen a színes vonalak:
A mi színes vonalunk persze csak poxitív x-ekre (azaz jobb oldalt) lesz értelmezve, mert nálunk az x az idő, és minden 0 időpontban kezdődik. És csak a felfelé nyíló parabolákat kell nézni, mert a növekedési ráta mindig pozitív.
A lényeg az, hogy ha veszel két különböző parabolát, amik egy pontból indulnak, akkor látod, hogy egyre jobban szétnyílnak, azaz egy adott x értéknél egyre nagyobb és nagyobb a távolság a két görbe között.
És az ilyen paraboláknak egyszerűen az a matematikai tulajdonságuk, hogy ha az egyiket elosztod a másikkal, akkor ez az osztási eredmény (azaz a kettőnek az aránya) is egy parabolát fog leírni. Vagyis exponenciális lesz. Ha mindig a nagyobbat osztod a kisebbel, akkor exponenciálisan növekedni fog, ha a kisebbet a nagyobbal, akkor meg csökkeni.
Ennek pedig egyébként a háttere az azonos alapú hatványok osztása. Azonos alapú hatványokat úgy osztunk, hogy a kitevőket kivonjuk egymásból. Vagyis (x^n)/(x^m) = x^(n-m)
Namost mivel neked azonos alapú (e) a két hatványod, ezért az arányuk is valamilyen exponenciális függvény lesz. Mégpedig olyan, aminek e az alapja, és valamilyen rA-ból, rB-ből és t-ből képzett szám van a kitevőjében. Az ne zavarjon, hogy nem csak rA meg rB van benne, attól az még egy exponenciális függvény, mégbpedig ha a kitevő negatív, akkor lefelé görbül (azaz csökken), ha pozitív, akor meg felfelé. (Az meg attól függ, hogy rA és rB közül a nagyobbat vonod-e ki a kisebből vagy fordítva.)
@5 nem a tört csökken istenem.. a törted egy konstans. Mondjuk 4. Vagy tökmindegy.
Ami utána jön e^(cucc) az exponenciális, definíció alapján....
@6
Köszönöm szépen!
@7
De ha beszorzod az e-cuccal, akkor az egész szorzat is, de azt hittem, hogy érthető, mit akarok. És kérlek szépen, ha még írsz választ, akkor ne ebben a kioktató, flegma stílusban tedd azt.
javítás #6hoz: az exp. fgv nem parabola... a parabola az f(x)=ax^2 + bx + c alaku, az exp simán exp, nincs spéci neve.
#7: igazad van, bocsánat. továbbra se értem hogy mit nem értettél, de lényeg hogy másvalaki megválaszolta akkor, és érted :)
mégegyszer bocsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!