Miért fényes ennyire a Jupiter szabad szemmel?
Nézd csak meg ezt:
Amint látod, a Jupiter oppozícióhoz közeli állapotban van, azaz most viszonylag közel van a Földhöz. Egy hátrány van csak, az, hogy ilyenkor közel látszik a Naphoz, ezért látod a látóhatárhoz viszonylag közel. "Az óriásbolygó ezen az estén napnyugtakor bukkan fel a délkeleti horizonton, s egészen napkeltéig az egünkön látszik majd. Sajnos a járása igen alacsony, mindössze 20 fokos magasságba emelkedik a látóhatártól, így, bár igen nagy fényességű, a távcsöves megfigyelők számára továbbra is igen kedvezőtlen a láthatósága. Aki viszont tájképbe foglaltan szeretné megörökíteni, annak javaslom, hogy hajnal 2 után tegye, amikor a Hold már lenyugodott, és a Tejút ragyogó szalagja is megjelenik az égen. Mivel a Jupiter a Tejút legszebb régiójában jár, látványos fotókat lehet készíteni róla a szép kora nyári táj felett."
A fenti linkből idéztem.
Ezért olyan fényes. Most éppen "közel" van. :)
dellfil
Jogos a javítás. Marhaságot mondtam. A Jupiter pályája jóval távolabb van mint a Földé. ezért csak akkor látszódhatna "közelebb" a Naphoz, ha Földtávolban lenne.
Kösz a korrekciót, és bocs, félrebeszéltem, mint a sebesült katona... :)
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!