A világűrben hogy megy végbe a hőmérséklet-leadás a külső anyagsűrűség szerint?
a kérdésre válaszolj
a kérdező azt kérdezte, hogy hőmérséklet-leadás
átfogalmaztad, hogy hősugárzás, de a kérdés az, hogy hogy megy végbe
Hát persze, hogy a hősugárzás, hiszen nincs közvetítő anyag, így a hővezetés és a hőszállítás kizárva.
A kérdező arra gondolhatott, hogy a sűrűségtől függően hogyan történik ez a hősugárzás, nem?
Én mondjuk nem tudom, hogy a hősugárzás függene -e a sűrűségtől, a hősugárzás mindig valamilyen termikus folyamat eredményeképpen lép fel.
A kérdező esetleg pontosíthatná a kérdését, és akkor tudnánk, mire gondolt. Már ha ő tudja egyáltalán.
A világűrben az anyagsűrűség sehol sem jelentős, így nem tudom, ennyiben befolyásolja a dolgot. Másrészt pedig az anyagsűrűség a csillagok közvetlen környezetében és a bolygóközi térben a legnagyobb, ahol a meleg testek egyáltalán elő szoktak fordulni. Másrészt viszont a leadott energia a távolsággal négyzetes arányban csökken, tehát amúgy is ezeken a viszonylag kevésbé ritka helyeken érdekes a dolog. A galaxisközi térben nem hiszem, hogy volna minek hőmérsékletet leadnia.
Viszont például egy szupernóva-robbanásnál már egészen más a helyzet, hiszen ott maga az anyag dobódik ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!