Villámlás utáni túlfeszültség miatti elektromos
eszköz elromlásra Budapest belvárosában is van esély?
Figyelt kérdés
Van olyan, hogy villámlásnál ha elektromos hálózat valamely eleme környékén csap le, akkor a túlfeszültség bejuthat a 230-ba is ugye. Ez Budapest belvárosába is így van? Azért kérdezem, mert egy faluba vagy kisvárosba közel van a természet és kevesebb elosztó, trafó stb van és akár a háztól 100 méterre is belecsaphat, míg bejön a házba az áram, míg Budapesten gondolom ezer trafól keresztül megy a házba bejövetelig, a trafókon, meg csak kell lennie védelemnek, belvárosban meg nincs amibe belecsapjon, se családi ház, se magas fa, mindenhol villámhárító stb. Jól gondolom, hogy védettebb Budapest belvárosa ilyen szempontból?
1. Nyugodtan felmehet a tetőre hálózat, és ha nincs villámhárító, akkor belecsaphat a ménkü.
2. A villám elektromos és mágneses teréből vezetékhurkok összeszedhetnek valamennyit.
2019. máj. 28. 15:35
2/9 anonim válasza:
Azért ott sem ezer trafón keresztül. Nem csinálják, hogy 20 méterenként trafó van és fel-le transzformálják. A túlfeszültség ellen pedig ott van a megszakító. Minden lakásban van. Ha ezen is keresztül tud jutni akkor megszívtad akár Józsi bácsi a falu szélén. Akkor majd hívod a biztosítót.
2019. máj. 28. 16:08
3/9 anonim válasza:
De a Józsi bácsi háza előtt menő légvezetékhez képest van ezer trafó, illetve kettő a sorban (nagy/közép és közép/kis), ami a nullához képest akár ezerszeres is lehet.
"A túlfeszültség ellen pedig ott van a megszakító. Minden lakásban van."
Ez, bocs, erősen sántít.
2019. máj. 28. 16:23
4/9 anonim válasza:
A társasházban, ahol laktam,volt a tetőn villámhárító. Mégis belecsapott a villám és tönkre mentek a TV-k.
2019. máj. 28. 16:49
5/9 anonim válasza:
A villámlás nem feltétlenül úgy okoz kárt, hogy valahol belecsap az elektromos hálózatba, és ez a hatás a vezetékeken keresztül eljut a készülékedig. A villámláskor keletkező és intenzíven változó elektromos mező magában a készüléked vezetékeiben és mikro-áramköreiben indukál feszültséget, és ez okozza az esetek többségében a "kütyük" tönkremenetelét. A biztosítók is a szerződésben ezt a villámlás induktív hatásaként emlegetik...
2019. máj. 29. 15:05
6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, mindenki zöldet kapott.
#5: "A villámláskor keletkező és intenzíven változó elektromos mező magában a készüléked vezetékeiben és mikro-áramköreiben indukál feszültséget"
Budapesten belvárosba nem nagyon csap le szerintem, hanem valahol kint a hegyekbe kilométerekre, onnan is ideér a villámlás induktív hatása? Vidéken volt már 1 másodperces áram szünet, de ott közel volt a természet, így nem csoda, de a belváros elég messze van? (Belvárosba ezt nem tapasztaktam.) Azért kérdezem, mert jó lenne, ha mehetne néhány hétig 0-24-be a gépem és nincs villámvédett elosztóm és rossz időket mond az időjárás :( Megmerjem-e tenni szerintetek? (vidéken nem merném)
2019. máj. 29. 15:56
7/9 anonim válasza:
Most csapott le a Mester-Viola sarkon. Igaz, az még nem a sznob értelemben vett belváros. :)
2019. máj. 29. 16:34
8/9 Szirty válasza:
"A társasházban, ahol laktam,volt a tetőn villámhárító. Mégis belecsapott a villám"
Ezért van a villámhárító.
2019. máj. 29. 21:03
9/9 anonim válasza:
"A biztosítók is a szerződésben ezt a villámlás induktív hatásaként emlegetik..."
Na ja. Én meg pofátlan módon ki is használom ezt. Két hónapja romlott el egy háztartási berendezés, de megvártam a május 13.-ai vihart, és utána bejelentettem a biztosítónak. A szerelő zokszó nélkül kiállította a szakvéleményt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!