Lehet atomot hasítani otthon?
A legegyszerűbb fejszével.
Nem győzöm elégszer intő példaként is megemlíteni a témában David Hahn -t.
Neki sikerült amit a kérdező kérdez.
Csak milyen áron...
Atomot?
Gondolom az atommagra gondolsz. AtomMAG hasadásra.
No a "maghasadás" az atommag reakciók egy kis hányada. Nem túl sok atommag képes rá. A leggyakoribbak amelyek képesek erre: U235, Pu239.
Természetesen bizonyos atommagok másféle reakcióra (bomlásra) is képesek. Például "alfa bomlás", "béta bomlás", "gamma bomlás".
Vigyázat NEM keverendő a radioaktív magok bomlása a maghasadással!
Nos még " (Elég elméleti szinten)" is macerás, És kérdés, hogy hogyan tudod megállapítani, (megmérni) hogy az otthoni kísérletedben tényleg történt-e maghasadás. Mert azért azért még a modern körülmények ellenére sem egyszerű egy múltszázadbeli (harmincas évek!!) fizikai kísérletet végrehajtani. A válasz a kérdésere: Igen, lehet, de ahhoz rengeteg dolognak kell egyszerre meglennie. Anyagiak (sok-sok pénz), hely, idő, és nem utolsó sorban nagy-nagy adag fanatizmus. Tudod, olyan "amerikásos" "építsünk otthon űrhajót" típusú... :DD
"Otto Hahn és Fritz Strassmann nevéhez fűződik a maghasadás értelmezése. A híres atomfizikai laboratóriumokban már észlelték a jelenséget, de nem tudták megadni a pontos magyarázatát. Hahn és Strassmann cikke az új eredményről 1939. Január 16-án jelent meg a Naturwissenscaften című folyóiratban."
Sok sikert! :DDD
dellfil
Na, ez kísérteties. Akár hiszitek, akár nem, nem láttam EagleHUN válaszát. Túl sokáig molyoltam az enyémen. (Nem tartottam be az "egy segg, egy ló" elvet. Azaz sok mindent csináltam közben...Mindegy.)
Egyik dolog: amerikai srác kísérletezik (Egyébként túlságosan is "MacGyver"-os a dolog a cikkben. Hoax gyanús. :)
A második pedig a srác neve. (Megerősíti a hoax gyanúmat. :)
Névrokona a maghasadással foglalkozó Otto Hahn-nak? Vagy rokona? Vagy a cikkíró így utal arra, hogy ne szopjunk mindent be? Vagy pont fordítva? Szopjuk be, mert aki teljesen tudatlan a témában, az is hallott tán valamit Otto Hahn-ról, csak éppen tudatalattijában maradt, így a David HAHN(!) név megteszi "validáló" hatását?
Különben meg az egész történet.... nos 24 (óra?) vagy micsoda színvonalú. Bulvár hegyekben. Fasság... :D
Azért ment a ződ. :)
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!