Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi lehet a magyarázata, hogy...

Mi lehet a magyarázata, hogy a porcelán bögrében elmélyül a kiskanál hangja, amikor elkeverem benne lévő kávéban a cukrot?

Figyelt kérdés
Micimackós bögréscskémben rendszeresen keverek magamnak a nap folyamán egy kis tejeskávét, afféle tápoldat gyanánt. Természetesen kristálycukor is dukál bele, 3 kanálnyit lapátolok bele rendszerint, mert édesszájú vagyok. Amikor azonban elkezdem kevergetni a fém kiskanállal a mikróban habosan forróra felmelegített tejeskávémat, mindig megfigyelem, hogy vélhetően a cukor oldódásának következtében a bögre belső falán végigsúrlódó kiskanál által keltett hang egyre csak mélyül, amíg el nem ér egy legmélyebb szintet. Mi lehet ennek a furcsa jelenségnek a szabatos magyarázata?

2019. máj. 10. 19:28
 1/8 anonim ***** válasza:
76%

A jelenség leírása így első körben nem kellően részletes. Azt tudni kell pl. hogy a különböző anyagokban a hanghullámok eltérő sebességgel terjednek. Amennyiben a tapasztalt jelenség a cukor oldódása közben jelentkezik, számolni kell azzal, hogy egy kezdeti inhomogén sűrűségeloszlás homogén sűrűségeloszlásba megy át idővel.


Másrészt ami még lényeges lehet, a kanál és a pohár közötti érintkezés (ütközési pont) hová esik, milyen pozicióban van pl. a csésze füléhez képest. U.is ilyenkor az alapjelenség, hogy a pohár anyagában állóhullámok alakulnak ki, amelyek a hanghatást kiváltják. Nem mindegy, hogy a csésze füle duzzadóhelyre, csomópontra, vagy köztes állapotra esik.

2019. máj. 11. 00:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Igen, az említett duzzadóhelyeket mi is láttuk ebben a videóban https://www.youtube.com/watch?v=MfzNJE4CK_s
2019. máj. 11. 01:42
 3/8 Wadmalac ***** válasza:

Összességében a fő ok a hangsebesség változása, ezzel a rezonancia-frekvencia változása.

Elvileg a hangerősség, a rezonancia is erősödik, ahogy az inhomogenitás miatti szóródás-elnyelődés csökken.

2019. máj. 13. 09:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

Nem kell belerakni semmilyen oldódó anyagot és mikrózni sem kell. Ez csak a történet része, fizikailag irreleváns. Ha simán az tiszta vizet felkavarom, akkor is megfigyelhető ez a jelenség.

És igen, a renzgésekkel van kapcsolatban. Tekintve, hogy a mozgó, örvénylő, rendezett folyadéknak más a fizikája, mint az éppen kavarás elején lévő, még rendezetlen folyadéknak. Továbbá folyadék a kavarás közben keletkező örvény hatására tölcsér formát vesz fel és "felkúszik" az edény falára, ami nagyobb felületen fog érintkezni az edény falával és jobban elvezeti az edényről a rezgéseket.

2019. máj. 24. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 Wadmalac ***** válasza:
88%

4:

Ebben is van igazság, de az a helyzet, hogy a teában a cukor oldódása utáni újra megkeverés nem jár ilyen mértékű hangszínváltozással.

A tölcsérre pörgetés esetén esetleg, de azért azt elég jól meg lehet különböztetni a sima homogénre keveréstől, tornádó jellegű pörgetés nélkül és a hangjelenség akkor is markáns, ha ez a pörgetés nincs.

2019. máj. 24. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Holnap neki állok kísérletezni a kevergetés módszereivel.
2019. máj. 24. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
Melyik ostoba pontozta le az 1-es választ?
2019. máj. 25. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Valószínű az, aki a többit is.
2019. máj. 25. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!