Napi hőingás rekordja Magyarországon?
"Legnagyobb felmelegedés 18 óra alatt:
26.7 °C
Békéscsaba
1963. február 3."
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat - Időjárási rekordok Magyarországon ( [link] )
Köszönöm a választ, teljesen korrekt a hivatkozás.
Érdekes, extrémebb értékre számítottam. Én csak a közelmúltból pörgettem át néhány kiemelkedően száraz tavaszi időszak napijelentéseit, de még így is találtam nagyobbat. Pl. Zabaron 2012. május 1-jén a hajnali 3 fokból délutánra 31 fok lett, ami még akkor is felülmúlja az idézett értéket, ha belevesszük, hogy a napijelentés egészre kerekít. Valószínűleg nem teljes körű az adatfeldolgozás, esetleg valami hiba terheli a mérést.
"Valószínűleg nem teljes körű az adatfeldolgozás, esetleg valami hiba terheli a mérést."
Például a hőmérők nem megfelelő elhelyezése.
Vagy éppen a magasabb adat a nem hiteles?
Egy településen belül is sok helyen már több hőmérő van, néha 3-4 fokos különbözettel.
Mi a jó, venni a szélső értékeket, hideget-meleget is ugyanarról a hőmérőről, vagy az összes mérési adat átlagát venni?
Megkockáztatom ,hogy a harmadik a legkorrektebb, de ez biztosan kisebb rekordot ad, mint amit a másik kettő képes produkálni.
2012. május 2. Zabar 4 és 31 fok.
Kerekítés szerint ez 4,4 és 30,5 is lehettek, ami kisebb hőingás, mint a rekord, szerintem ebben most épp nincs hiba.
Utolsó, amit te írsz, az a május 1. délutánról május 2. hajnalra történő lehűlés. Egy adott napijelentésben szereplő maximum az előző napi legmagasabb érték, a minimum az aznap reggeli leghidegebb érték (nem tévedésből szerepelnek különböző dátummal).
2012. május 1. hajnali minimumok:
2012. május 1. délutáni maximumok:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!