Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz lehet ez az elmélet a...

Igaz lehet ez az elmélet a drogokkal kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Amikor a szervezetben egy bizonyos kémiai anyag jut, akkor a belső elválasztású mirigyek olyan kémiai anyagokat termelnek válaszul, melyek specificitásától függően képesek megváltoztatni egy vagy több szerv működését és néha szerkezetét is, hogy képes legyen igazodni az adott kémiai anyaghoz. (Magyarul ez a hormon.)

Ott van pl. a három legfontosabb boldogsághormon; a dopamin, az endorfin és az oxitocin.

Sarkalatosan definiálva: az endorfin hosszan tartó, nyugtató, az oxitocin fájdalomcsillapító, izgató és hangulatjavító, a dopamin pedig serkentő hatással bír - ugyanakkor mindhárom boldogságérzetet vált ki (nem beszélve a többi boldogság hormonról).

Az elmélet a következő:

Tulajdonképp az ember agya állítja elő magát a kábítószert hormonok formájában, míg a drogok csupán katalizátorként funkcionálnak, amik elősegítik a hormonok termelődését, és ezek a hormonok okozzák a függőséget.

Tehát minden "drog" ami függőséget okozhat - lehet az kábítószer, alkohol, nikotin, koffein, kapszaicin, sós vagy édes ételek stb. - csupán az agyban keletkezett hormonok miatt történik. Az embert pedig nem az adott dolog, hanem a hormonok teszik függővé, amiket az adott dolog hatására termel a szervezet. Röviden: Kábítószer-függőség = hormon-függőség.

Kérdés: mennyire helyes ez a feltevés?

2019. ápr. 5. 20:34
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Ez a téma valóban összetett. De akár fizikai, akár pszichés szinten van szó erről a témáról, a lényeg akkor is az agy által termelt kémiai vegyületek - egy külsőleg bevitt vegyület, vagy ingerület hatására - hozzák létre boldogságérzetet. Mindegy hogy milyen eszközzel éri el az ember ezeknek a vegyületeknek a termelődését (fizikális vagy pszichikális szinten). Lehet ez egy kémiai anyag szervezetbe való kerülése, vagy egy külső, fizikai behatás eredménye (pl. megszületik az első gyerek, vagy megnyerjük az ötöslottót).

De én akkor is tartom magamat ahhoz a meglátáshoz, hogy maga az emberi agy által előállított kémiai anyagok a valódi "kábítószer". Nem pedig a kokain, heroin, fű, nikotin, koffein, kapszaicin, hirtelen gazdagság, szerető ölelés, szerelmes csók, házikedvenccel, vagy saját gyerekkel töltött idő stb.

Ha jól tudom, a fent említett példáknál az agy szintén kémiai anyagokat szabadít fel, ami jóérzést ad az ember számára. Az emberben ezért az az ösztön rögződik, hogy az adott dolog "csinálása" jó, mert jól érzéssel tölti el az embert. Ez a "jó érzés" viszont ELSŐSORBAN az agyban létrejövő kémiai vegyületeknek köszönhető.

Nekem ez a meglátásom. Nem vagyok biológus, tehát lehet hogy tévesek a meglátásaim. Én csak materiális szinten próbálok választ találni ezekre a dolgokra. Én pedig mindig az alapokból indulok ki.

2019. ápr. 7. 17:40
 12/14 anonim ***** válasza:

>"Tulajdonképp az ember agya állítja elő magát a kábítószert hormonok formájában, míg a drogok csupán katalizátorként funkcionálnak, amik elősegítik a hormonok termelődését, és ezek a hormonok okozzák a függőséget."

Vagy az agy állítja elő, vagy mesterséges anyagok funkcionálnak hasonlóképpen, hogy egy adott állapotot idézzenek elő. De ott van még a tolerancia kérdése is, amikor egy (szervezetben termelődő vagy kívülről bevitt) anyag idővel már nem váltja kis a kívánt hatást, a megvonás után pedig az ellenkező állapotba billen az agy. Ez okozhat fizikai fájdalmat, sokkot, depressziót, stb.

A lényeg, hogy nem mindig természetes anyagok váltják ki a jutalmazás érzését, vannak anyagok, amik hasonlóképpen működnek, hasonló vagy erősebb hatást fejtenek ki, de másképp, ld. fizikai függőség (gyakran egyetlen használat után is).

2019. ápr. 7. 21:23
 13/14 ZombiZsófi válasza:
Nagyon szépen fogalmaztad meg a kérdést ;)
2019. ápr. 17. 19:43
 14/14 A kérdező kommentje:

"Vagy az agy állítja elő, vagy mesterséges anyagok funkcionálnak hasonlóképpen, hogy egy adott állapotot idézzenek elő. De ott van még a tolerancia kérdése is, amikor egy (szervezetben termelődő vagy kívülről bevitt) anyag idővel már nem váltja kis a kívánt hatást, a megvonás után pedig az ellenkező állapotba billen az agy. Ez okozhat fizikai fájdalmat, sokkot, depressziót, stb."

Nem vagyok biológus, ergó én csak találgatok. De a lényeg, hogy az agyra érvényes döntő hatásokat akkor is a hormonok befolyásolják.

Más kérdés, hogy ez mesterséges úton - káros kemikáliák által - vagy egyéb, "érzés" és "tapasztalás" által történik. (Gondoljunk csak a "szerelem" érzésére. Ha tapasztalja az ember, akkor nagyon jól érzi magát, ha megfosztják tőle, egyből súlyos "elvonási tünetek" jelentkeznek, ami akár halállal is végződhet - akár a kemény drogoknál. És mindez csupán a HORMONTERMELŐDÉS miatt.

(Saját konzekvencia, ugyanis bármiről is olvastam idág - a fentieket illetően - mindig a hormonoknál lyukadtam ki.)

Nem biztos egyáltalán hogy minden úgy van, ahogy én azt laikusként föltételezem. De legalább el lehetne rajta gondolkodni.

2019. máj. 3. 12:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!