Lehetséges folyékony/légnemű elektromágnest építeni?
Igazából csak a tekercs meg a "vasmag" lenne nem-szilárd, maga a tekercsnek a szigetelő csöve, amiben a vezető folyadék/gáz lenne, az szilárd lenne.
A folyadékok/gázok mennyivel lennének jobb áramvezetők és "vasmagok"?
Szerintem ez csak plazma-állapotban lehetséges. Nem ionos állapotban meg végképp nem megy, akkor nincs töltéshordozó.
Ha nem plazma, csak hellyel-közzel ionizált gáz, akkor szerintem az áramvezetés nem elég jó.
Ez volt az elektromos vezetés témája.
A mágneses tulajdonságok ehhez természetesen kötődnek, de a hagyományos értelmű vasmag céljára ez tutira nem működik.
Vegyünk mondjuk egy vékony műanyag slagot, tekerjük fel szorosan henger formára, töltsük tele higannyal. Ez működhet, mint tekercs. A ferromágneses mag kicsit macerásabb, lehetne mondjuk ez:
Ja bocsánat, én csak a gázneműre tértem ki, a folyékony természetesen lehetséges, a fémek folyékony állapotban megfelelnek, de nem csak azok, más folyadékok is lehetnek jó vezetők.
Viszont a mágnesességgel ott is baj van.
Elektromágneses jelenségek oké, de statikus mágnesesség már kevésbé.
Tiszta, homogén folyadék szerintem nincs is olyan, ami ferromágneses.
Paramágneses van, tehát a mágnes vonzza, pl. folyékony oxigén, de a ferromágnesesség más, vasmaghoz meg az kéne.
És bizony folyékony állapotban még a vas sem ferromágneses.
Három esetben éri meg nem-szilárd tekercset használni:
1) Nagyobb a "vasmag" relatív permeabilitása, mint az eddigiek.
2) Jobb a tekercs áramvezetése.
3) Olcsóbb ugyanolyan minőséget előállítani.
Az is szempont, hogy léteznek-e olyan vegyületek/gázkeverékek, amiknek nagyon gyorsan (impulzus-szerűen) változtatható a vezetőképessége vagy a relatív permeabilitása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!