Miért jött létre az élet?
Nem vallási és filozófiai vélemények érdekelnének, hanem tudományos.
pl. alacsonyabb energiszinten vannak így az atomok,valami energiaminimumra törekedés
mint pl a vas rozsdásodása
Persze.
Pl. az első élőlények nem tudtak táplálkozni, vagy üríteni sem.
Ami ott volt mellettük, azt használták. Ami fölösleges volt, abból meg zárvány lett, ahogy ma is csinálják a növények.
69%, Odaírtam hogy ez az evolúció által jött létre és lehet vannak egyszerűbb mechanizmusok
...de nézz meg egy ribozimet, az is durván bonyolult.
Maga az RNS másolás olyan komplex folyamat, hogy egyelőre elképzelni sem tudjuk, hogyan lehet egyszerűbben megoldani.
Egyébként nem igaz, hogy RNS csak úgy random összeáll óriásmolekulákká egyszerűen. Eleve az RNS instabil.
Fehérjék még csak-csak de itt a kérdés? Mi volt előbb a kódrendszer vagy a masinéria...
A kérdés nem intézhető el annyival, hogy gyakran állnak össze bonyolultabb RNS / fehérjemolekulák.
Plusz itt az a legnagyobb kérdés, hogyha össze is áll egy anyagcserét folytató egység, akkor az egy egyedi konstelláció. Ahhoz, hogy terjedjen és tökéletesedjen már másolás és kódrendszer szükséges. Az meg mint ismeretes, óriási komplexitást igényel.
Egyszerűen mert maga a kódolás bonyolult. Egyelőre hiányosak az ismereteink, de remélem megfejtjük a rejtélyt még az életem során.
"az evolúció által jött létre"
Ekkor még nem volt evolúció, ill. még nem úgy működött, mint manapság.
"és lehet vannak egyszerűbb mechanizmusok"
Nyilván. Attól még, hogy nem ismerjük...
"de nézz meg egy ribozimet, az is durván bonyolult."
MA MÁR az.
"Maga az RNS másolás olyan komplex folyamat, hogy egyelőre elképzelni sem tudjuk, hogyan lehet egyszerűbben megoldani."
A képzelőerőnk 4 milliárd éve még nem volt korlát.
"Egyébként nem igaz, hogy RNS csak úgy random összeáll óriásmolekulákká egyszerűen. Eleve az RNS instabil."
Ja.
Eszerint nem értetted meg, amit írtam.
Egy PICI valószínűségű esemény is NAGY valószínűséggel összejön, rengeteg kísérletből. Főleg, ha minden kísérlet körülményei különböznek.
#14 elbeszélünk egymás mellett.
A polimerázról írtam, hogy az evolúció tökéletesítette...
Az Univerzum első másolódásától kezdve van valódi evolúció. Legyen az bármilyen folyamat.
Azt írtad hogy az őslevesben pillanatok alatt összeállnak egyszerűbb szerkezetek. Igen, ezt nem is cáfolnám.
Viszont ezeknek van egy óriási limitációja komplexitásban, és stabilitásban is. Ehhez kell a védett enzimatikus környezet.
Lehet gyakran jönnek öszze kisebb szerkezetek, de minden egyes + lánchosszal elképzelhetetlen mértékben csökken az valószínűsége az komplex szerkezetek kialakulásának.
Nyilván ha ezt megszorozzuk 1 mrd évvel és az óceánokkal, akkor nincs elvi akadálya egy egyszerű másolási folyamat létrejötténem, ami nekünk fekete folt.
Amint megjelent a másolás, onnantól megállíthatatlan volt az evolúció és a fehérjék RNS-ek fejlődése. Addig viszont elképzelhetetlenül kis vakószínűségű eseményekről van szó.
"elképzelhetetlenül kis vakószínűségű eseményekről van szó."
Magyarországon nem tudom hány ember lottózik, de viszonylag itt is gyakori az ötös találat.
Namármost ha a teljes emberiség részt venne benne, akkor lehet, hogy minden hétre esne akár több telitalálat, vagy ha a hétmilliárd próbálkozónak a sokszorosa, mondjuk a milliárdszorosa, akkor meg egyenesen valószínűvé válik a valószínűtlen...
A lottó 5 nevetségesen nagy valószínűség ahhoz képest ami egy komplex RNS molekulához kell.
Ezért mondtam hogy egymás után 1000x megnyerni a lottó 5-öst.
Ezek most hasraütésszerű számok, amennyiben ismerjük az őslevesben úszkáló aminosavak kombinálódását, ki lehet számolni egy közelítést. Vagy modelleket építeni erre - bár nagyon sok az ismeretlen paraméter.
Csak egy rövid számolás:
Lottónál 43949268:1 hogy random eltalálod 90-ből az 5 számot ismétlés nélkül.
Míg egy 4 lehetséges nukleinsavból felépülő 36 bp hosszú ribozim RNS, ami még csak nem is komplex, alig képes valamire:
4722400000000000000000 variációs lehetőségből 1 db... és itt borzasztó fontos a szerkezet, sok pontmutáció van ami teljesen elrontja a működést. Persze sokféleképpen is működhet, de ezt a sokféle működést pont az evolúció garantálja és szelektálja. Viszont ahhoz meg kell másológép....
Pl itt van egy rendszer amit terveztek az önmásoló RNS-hez. Nem mondom, hogy lehetetlen, csak egyszerűen borzasztó kicsi a valószínűsége, hogy egy ilyen gép összeálljék.
Mint említettem, elég volt csak egyszer, utána az evolúció és a másolási hibák kialakították azt a amit életnek nevezünk.
#6/#19
(Azt hiszem, ugyanarról a válaszolóról van szó.)
Épp az RNS világ hipotézist akartam említeni, ami legalább azt a problémát megoldja (vagy inkább megkerüli), hogy hogyan alakulhatott ki egymástól függetlenül a másoló rendszer és a másolandó örökítő anyag. A linkelt cikk épp emiatt nagyon érdekes.
Persze még ezzel együtt is iszonyat kicsi az esélye egy ilyen önmásoló rendszer kialakulásának (ahogy írtad is a 18. válaszodban), de azt se felejtsük el, hogy nem feltétlenül csak egy ilyen önmásoló rendszer lehet, hanem valószínűleg sokféle. Így nem egy konkrétnak kell kialakulnia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!