A nitrogen lefele avgy felfele szall?
Ha egy csobol nirrogen jon ki akkor az a lesullyed a szoba aljara vagy a inkabb a plafon kozelebe lesz?
Remelem ertheto a kerdes.. bocsi ha kicsit kusza :)
Nem erosen jon a nitrogen csak enyhen ereszt.
Es ha folyamatosan megy egy eros elszivo?
Amugy ha megy egy elszivo akkor hogy marad bent egyaltalan levego?
" Egy adag beléléegzett levegőben ugyanannyi lesz az oxigén, "
Szerintem csökkeni fog az oxigén mennyisége, elmagyarázni nem tudom hogy miért. Megpróbáltam, de most nem sikerült összeszedetten megfogalmazni hogy miért. Majd valaki talán jön, és le tudja írni. Vagy rámcáfolni. De valamelyik tuti :)
#12/15
A tüdőben a gázcserénél az oxigén parciális nyomása számít, az pedig ugyanannyi lenne, mint normál esetben, azaz ez nem okozna gondot.
Például a régi amerikai űrhajókat, ahol normál levegő helyett kb. egyharmad atmoszféra nyomású oxigént használtak, ami nem okozott jelentős élettani eltérést, de többek között tudtak a tömegen spórolni.
Hőmérséklettől függ, ez egyértelmű. Pl. egy folyékony nitrogénes palackot kinyítva lefelé fog szállni a nitrogéngáz.
A mérvadó mindig az, hogy az a közeg ahová áramlik a gáz(pl. levegőbe) átlagsűrűsége nagyobb-e vagy kisebb-e mint a kiáramló nitrogéngáz sűrűsége.
Ahogy fizikából tanították már általánosban is:
1.Levegő sűrűsége < nitrogéngáz sűrűsége: lefelé száll a nitrogén.
2.Levegő sűrűsége > nitrogéngáz sűrűsége: fölfelé száll a nitrogén.
3. azonos a két sűrűség: Ilyenkor lebegés van. A gyakorlatban a diffúzió miatt egyenletes eloszlás, elkeveredés alakul ki.
Kérdés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!