Miért melegebbek a felhős reggelek a napsütéseseknél?
Egyszer-kétszer már vetettem fel ezt a témát máshol, de a válasz mindig kimerült annyiban, hogy "mert a felhős reggelen jobb az időjárás és nincs semmi köze a felhőzethez". Ugyanakkor én ezt több, mint 10 éve hallottam és valamiért megragadt a fejembe, azóta számtalanszor figyeltem már meg. Elégszer ahhoz, hogy ne puszta véletlen legyen.
Ez persze nem mindig igaz, hiszen az időjárás értelemszerűen befolyásolja. Ha éjszaka érkezik egy hidegfront például, akkor nyilván nem figyelhető meg ilyen. Ha két egymást követő napon megegyező, vagy legalábbis nagyon hasonló az éjszakai és nappali hőmérséklet, napfelkeltekor mégis figyelhető jelentős eltérés, ha egyik reggel felhős, másik napos és utóbbi általában hűvösebb.
Ezt egyébként már önmagában, felhőzettől függetlenül is hallottam, hogy a napfelkelte a nap leghidegebb része, pedig a józan paraszti ész azt gondolná, hogy ha jön fel a nap, akkor kezdi melegíteni a levegőt.
Előbbire nekem egy olyan gondolatom támadt (de lehet, hogy hatalmas hülyeség), hogy éjszaka a Föld ontja magából a hőt, ami tiszta időben kiszökik a légkör magasabb részeibe, míg a felhőzet visszaveri a hőt a talaj felé, így melegebb marad a felszín. Ugyanakkor ez nem magyarázza a második feltevést, hogy miért a napfelkelte a nap leghidegebb része. Vagy a kettő nem függ össze és különálló jelenségek?
A felhők hősugárzás visszaverésében igazad van.
A napfelkelte hidegségében az játszhat szerepet hogy a napsugárzás a légmozgást intenzívebbé teszi.
De ez csak egy gondolat.
#2: "Figyeld meg, hogy mindig napkeltekor van a leghidegebb! Addig csak kisugárzás van, utána már a napfény melegít."
Pontosítanék: napfelkelte után fél-egy órával van a leghidegebb, ugyanis amíg a nap nagyon alacsonyan van, több a kisugárzás, mint a beérkező hő a napból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!