Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mivel foglalkozik az ökológia?

Fizikakedvelő kérdése:

Mivel foglalkozik az ökológia?

Figyelt kérdés

Tudom,van egy "hivatalos" megfogalmazása ennek is,de én inkább konkrét példákra lennék kíváncsi.

Szeretném segítségeteket kérni. Mondanátok olyan elméleti eseteket/szituációkat,ahol az ökológia kerül kérdezőszerepbe?

Válaszokat előre is köszönöm!

2019. jan. 28. 21:15
 1/8 anonim ***** válasza:
50%
Ha a lexikon, enciklopédia, idegen szavak szótára nem elég, akkor itt senki nem fogja neked felsorolni a világon felbukkanó lehetőségeket. Kérdezz meg egy zöldpárti politikust, vagy egy természetvédőt.
2019. jan. 28. 21:34
 2/8 anonim ***** válasza:
Az ökológia a környezet és az élőlény környezetének kapcsolatát vizsgálja. A kérdés többi részét nem igazán értem... Nagyon sok eset van, mikor az ökológia tud adekvát választ adni.
2019. jan. 29. 18:28
 3/8 sadam87 ***** válasza:

Az ökológia biológia egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó része.

Például foglalkozik azzal, miért úgy terjednek el az élőlények, ahogy, milyen kölcsönhatásban vannak más élőlényekkel, hogyan, és miért úgy változik a populációik egyedszáma, etc.

Konkrét példa: mi az oka a harlekinkatica robbanásszerű elterjedésének Európába? Milyen hatással van az őshonos fajokra? Milyen biológiai eszközökkel lehetne visszaszorítani az elterjedését? ...

"Szerintem inkább az ökológus kerül kérdező szerepbe."

"Az ökológia a környezet és az élőlény környezetének kapcsolatát vizsgálja."

Én meg ezt a mondatot nem értem igazán.

(Bocsánat a kötekedésért, de a válasz folytatása láttán nem tudtam megállni...)

2019. jan. 29. 19:18
 4/8 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm!:)

S jól tudom,hogy módszereit tekintve "szárzabb",előjön a matek is akár?

2019. jan. 29. 20:50
 5/8 anonim ***** válasza:

Természetesen előjön a matematika, sőt igen határozott matematikai alapjai vannak az ökológiának. Persze az előfeltevések egyszerűek, de egész komoly differenciálegyenleteket lehet felírni. Általában mindig az eloszlásokat vizsgálja, szóval statisztika is kelleni fog.

Az élőlény és környezete szoros kapcsolatban áll. Az élőlény anyagokat és energiát ad le a környezetébe, és vesz fel onnan. Ott szaporodik és él és végül a relaizált niche-t is ott alakítja ki. Természetesen a(z) (élő)környezet része a többi élőlény is, így alakulnak ki a táplálkozási hálózatok, energiaforgalom, produkció stb.

2019. jan. 29. 21:02
 6/8 A kérdező kommentje:
Ez akkor valóban egy nagyon érdekes terület. S tudnátok ajánlani támpontokat,honnan kezdhetnék el tájékozódni ebben a témában?
2019. jan. 29. 21:07
 7/8 csodabogyesz válasza:

Nem olvastam el az előző kommenteket, csak meglattam a kérdést és válaszolok, lehet már írták ezt korabban:

A szünbiologia része, egyed feletti, vagyis szupraindividualis szerveződés szintekkel foglalkozik, a belső környezet, vagyis millieu interior és a külső változó környezeti tényezők kapcsolatának a vizsgálata a feladata,az alkalmazkodás képessége, valamint az individum, es egy csoport (pl populáció) közti összefüggéseket, es hogy hogy megy át az előbbi az utobbiba, ezt tárgyalja pl.

2019. jún. 3. 13:37
 8/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!:)
2019. jún. 3. 16:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!