Miért oldódik a cukor a vízben? (tudtok kémiai magyarázatot? )
Figyelt kérdés
2019. jan. 13. 12:45
1/5 anonim válasza:
Cukor-cukor között gyengébb a másodrendű kötés, mint cukor-víz között, emiatt a vízmolekulák szétszedik a cukorban lévő kötéseket.
2/5 anonim válasza:
Nem igazan kemiai a magyarazat, hanem fizikai: a viz erosebb koteseket hoz letre a cukormolekulakkal, mint amilyenek a cukormolekulak kozott vannak, igy a kristalyszerkezet szetesik.
3/5 anonim válasza:
Lehet elfelejtettem már a nyolcadikos kémiát, de szerintem nincs cukor-víz kötés. Egyszerűen arról van szó hogy a víz egy oldószer, és az erősen dipólusos mozgékony vízmolekulák szétverik a gyenge cukorkristályokat, és oldatba viszik. Nem alakul ki víz-cukor molekula, csak úgy úszkálnak szabadon a sok vízmolekula közt. Tehát egyszerű oldás van, ha elpárologtatjuk a vizet előjön az oldott cukor az edény alján kristályosan.
4/5 anonim válasza:
Mivel másodrendű kötés van köztük, persze, hogy nem fognak molekulát képezni. Én sem ezt írtam...
5/5 anonim válasza:
Megkövetlek rosszul tudtam. Utána néztem, kialakul diffúz kötés. Szerintem itt jól elmagyarázzák a folyamatot. [link] Első kattintás, a kérdezőnek is egyszerűbb lett volna megnézni, mint itt túráztatni minket. No de, akkor hogy tanulnánk újra :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!