Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Biológia: Az RNS szintézisnél...

Biológia: Az RNS szintézisnél az RNS-polimeráz a DNS melyik szálához kapcsolódik/másolja le azt?

Figyelt kérdés

A zöld Panemsulis tankönyv: "Az RNS-polimeráz a DNS egyik szálához, az ún. értelmes szálhoz kapcsolódva megkezdi annak átírását.

Nagy Etele könyve: "A polimeráz leolvassa a minta (templát) szálat, közben létrehozza a vele komplementer pre-mRNS-t. A másik a néma szál, más néven értelmes szál, mert azzal azonos szekvenciájú lesz a képződő mRNS.

Kicsit össze vagyok zavarodva.

köszi

2018. dec. 28. 20:09
 1/7 Ozmium42 ***** válasza:
100%
A második a helyes. Az értelmes szál szekvenciája megegyezik a készülő az mRNS-sel, 5'-3' irányú, és azért is hívják némának, mert nem ezen megy végbe a transzkripció.
2018. dec. 28. 20:16
 2/7 sadam87 ***** válasza:
100%

Egy ELTE molekuláris biológia jegyzet a néma/kódoló szálat nevezi értelmes szálnak.

[link]

Ha az "értelmes" kifejezés az angol "sense" szó fordítása, akkor egyértelmű, hogy a néma szál az értelmes szál.

[link]

2018. dec. 28. 20:23
 3/7 anonim ***** válasza:

Ezért nem szabadna lefordítani az angol szakkifejezéseket. :(

Hálisten a jobb egyetemeken már minden szakszó angol általában a diákon és a jegyzetben - a szakirodalommal megegyezően.

Ilyen félrefordítások súlyos károkat okoznak...

2018. dec. 28. 20:46
 4/7 anonim ***** válasza:

@a

Ez olyan ostobaság, amit általában azok írnak, akik nem rendelkeznek megfelelő angol nyelvi tudással (vagy hülyék a nyelvtanhoz). Néha okoz problémákat, de ez igen ritka.

crossing over=átkereszteződés (pl.)

2018. dec. 28. 21:24
 5/7 anonim ***** válasza:
Én biológus vagyok és a 73%-os válaszadóval értek egyet. Az ész nélküli fordigatás ezt okozza, amiről a kérdés is szól. Nálunk is az egyetemen az eredeti nyelven volt benne minden diában, forrásban, könyvben stb. stb.. A biológia nyelve nem véletlen az angol.
2018. dec. 28. 23:25
 6/7 anonim ***** válasza:
Én is biológus vagyok (ELTE), de ez ne legyen már hivatkozási alap xD. Részemről egyébként lezártam a témát, mert nem ide tartozik.
2018. dec. 28. 23:30
 7/7 anonim ***** válasza:
Miért ne lehetne az, ha a szakmában csakis angol kifejezéseket használunk és valaki meg akarná mondani a tutit, hogy márpedig ez nem így van?
2018. dec. 28. 23:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!