Vízlágyítás, mi az oka ezeknek?
A vízből forralás hatására nem az összes kalcium- és magnéziumion csapódik ki. Ennek mennyisége attól függ, hogy mennyi hidrogén-karbonát-ion van az oldatban.
A vízkő nem más, mint kalcium-, illetve magnézium-karbonát. A lejátszódó kémiai reakció a cseppkőképződés felgyorsított folyamata.
Vízkő képződése vízforraláskor
Mg(HCO3)2 forralás MgCO3 + H2O + CO2
A kalcium- és magnéziumionok mellett a vízben nem csak hidrogén-karbonát-ionok lehetnek. A kalcium- és magnézium-szulfát, illetve -klorid forraláskor nem csapódik ki. Ezek a sók okozzák a vizek úgynevezett állandó keménységét.
A víz változó keménységét a forralással kicsapható Ca(HCO3)2 és Mg(HCO3)2, az állandókeménységet a többi oldott kalcium- és magnéziumsó okozza.
Egyeske! A CaCO3 mióta hidrogénkarbonát???
És mióta oldódik vízben? (Nem szénsavban, hanem vízben...)
Tényleg hiányosak az ismereteid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!