Vegyészek, gyógyszerészek! Acetil-szalicilsav, illetve acetilsav milyen mértékben hasonlítanak?
Az acetil-szalacilsavnak thrmbocytaagregáció gátló hatása van. Stroke megelőzésénél használják.
Az acetilsavatfőleg régeben használták befőttek tartósítására.
Az lenne a kérdésem, hogy a két anyag osztozik-e a trombocitaképződést gátló tulajdonságában?
Még sose hallottam olyanról, hogy "acetilsav", és nem is találtam ilyesmit google-ben. Az összes találat rá az aszpirinnel teszi egyenlővé ilyen blogokon, akik szerintem egyszerűen csak rosszul írták:
1) vagy ugyanaz a molekula csak más néven
2) vagy nem létezik olyan, hogy acetilsav/te emlékszel rosszul a nevére
3) vagy ez egy olyan régies kifejezés valami más molekulára, amit én nem találtam
3.1) angolul az "acetic acid", ami tükörfordításban akár "acetil sav" is lehetne, az az ecet neve. Amit használnak tartósításra. Szóval lehet hogy arról van szó. Az ecetnek természetesen nagyon mások a tulajdonságai, mint az acetilszalicisavnak, de gondolom ezzel nem mondok újat.
Oh, abszolút nem figyeltem. Igen, a 2. sorban a szalicilsavra gondoltam.
Köszi a választ! :)
Szalicilsavat csak külsőlegesen használnak a gyógyászatban. Az Aspirin nagy dobása volt, hogy eredetileg NSAID-ként hozták forgalomba, aztán a patent lejárása után újra lehetett törzskönyvezni egy teljesen más indikációban trombocitaaggregáció-gátlóként, és így a védjegy meghosszabbodott. Egyébként a Wikipédia ezt írja:
"In addition to serving as an important active metabolite of aspirin (acetylsalicylic acid), which acts in part as a prodrug to salicylic acid, it is probably best known for its use as a key ingredient in topical anti-acne products."
Vagyis az acetilszalicilsav a szervezetben szalicilsavvá alakul. Bár ebből nem derül ki, hogyan osztoznak meg a gyógyszerhatások kiváltásában. Nem tudom, hogy ezt vizsgálták-e valaha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!