A nejlon megnyújtáskor felmelegszik, vagy pedig lehűl?
Figyelt kérdés
Vagy nem változik a hőmérséklete? Egy csomag WC papírt akartam felbontani az ujjammal, de a nejlon csomagolás ahelyett, hogy belukadt volna, egyszerűen csak bemélyedt, azaz jelentősen megnyúlt. Ugyanakkor azt is észrevettem, hogy ekkor alaposan föl is melegedett az ujjam körül a nejlon csomagolás. Szerintem polietilén fólia lehet a WC papír csomagolása, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Vajon helytálló ez a megfigyelés, vagy csak érzékcsalódás, esetleg valami más effektus okozhatta a felmelegedést (mondjuk surlódás) ? Pl a levegő de más gázok is köztudottan felmelegszenek, ha összenyomják (biciklipumpa alja) és lehűlnek, amikor kitágulnak (pl szén-dioxidos oltókészülék). Más szilárd anyagok is inkább összenyomás hatására melegszenek fel, ha jól emlékszem a tanulmányaimból, pl amikor a szög beverésekor felmelegszik annak a feje.2018. okt. 14. 22:31
1/4 anonim válasza:
A legtöbb szilárd anyag a legtöbb fajta deformációra felmelegszik. Az a szög nem csak beverésre, hanem tekergetésre, hajlításra, húzásra is felmelegszik. Krisztallitok súrlódása egymáson, stb. A gázok az egy teljesen más tészta. Mivel attól gázok, hogy nincs (jelentős) kölcsönhatás a részecskék között.
2/4 anonim válasza:
Amit a végén leírtál az igaz a gázokra, csakhogy a szilárd anyagok nem így viselkednek: Ha megváltoztatod az alakjukat, akkor felmelegszenek. Tökmindegy, hogy ezt nyújtással éred el vagy tömörítéssel. Sőt, ha energiát közölsz velük (melegíted, elektromos áramot vezetsz át rajtuk (fémek)), akkor is felmelegszenek!
3/4 anonim válasza:
Az energiamegmaradás törvénye.
Ha munkát, energiát fektetsz bele, az megmarad, de átalakul.
Ha eldobod, mozgási energiává, ha megnyújtod, akkor rugalmassági energiává (ha rugalmas), és/vagy hővé alakul, mint az aktuális esetben.
4/4 anonim válasza:
A gázok sürüség vagyis térfogatváltozáskor hülnek le. Alakváltozásnás a gázok is felmelegednek. Valoszinü a fémek is lehülnek ha sikerül elérni hogy jelentösen csökkenjen a sürüségük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!