Szerintetek mi a helyes válasz erre a kérdésre?
Zárt, merev falú csőrendszerben egy pumpa segítségével vizet áramoltatunk. A csőrendszer két, egymás után kapcsolt, azonos hosszúságú, de különböző keresztmetszetű csőszakaszból áll. A vékonyabb cső keresztmetszete 1/10-e a vastagabbénak. Melyik állítás igaz?
A. azonos idő alatt a vékonyabb csőszakaszon kevesebb víz áramlik át, mint a vastagabbon
B. a nyomás a vastag csőszakasz teljes hosszán azonos
C. a vastag csőszakasz áramlási ellenállása 10-szer akkora, mint a vékonyé
D. a vastag csőszakasz térfogata 10-szer akkora, mint a vékonyé
E. a vékony csőszakaszban az áramlási sebesség 10-szer kisebb, mint a vastagban
F. azonos idő alatt a vastagabb csőszakaszon több víz áramlik át, mint a vékonyabbon
Tudnátok ebben segíteni, mert nem vagyunk biztosak a válaszban. B-re vagy D-re tippelünk.
D válasz igaz.
B azért nem, mert egyrészt van csősúrlódás, másrészt még egy jó konfúzor/diffúzor esetén is lesznek egyéb veszteségek, leválások. A Borda-Carnot-féle átmenetről meg ne is beszéljünk.
Másrészt azt is tisztázni kéne, hogy hol érti a feladat a nyomást. Ugyanis a keresztmetszet minden részében más lesz az áramlási sebessége, ezt a műszaki gyakorlat hetedfokú parabolával közelíti.
"D válasz igaz."
Hát nem tudom, a kör területe r^2*pi, tehát ha a keresztmetszetet nézzük, 10-szer akkora sugárhoz (átmérőhőz) 100-szor akkora terület tartozik, a hossz pedig azonos.
Utolsó, rosszul értelmezed a példát. Nem az átmérő a tízszeres, hanem a keresztmetszet, azt írja a feladat.
Javaslom elolvasni ismét!
Azaz az átmérők aránya csak gyök10-szeres, ami kevéssel több mint 3.
Mellesleg áramlástani szempontból is nagyon előnytelen a 10-szeres csőátmérő ugrás...
De hát nyílván nem tanultál áramlástant, így ezt honnét is tudnád.
Akkor meg ne szólj olyanhoz hozzá, amihez nem értesz.
Már alapból is a kérdező mennyire vegyen komolyan egy olyan választ, amit úgy kezd valaki hogy
"Hát nem tudom"?!
Az pedig mélységesen fölháborító, hogy odapofátlankodik egy szakmában járatlan laikus a szakmai kérdésekhez, és az elvi hibás gondolataiból kiindulva kérdőjelez meg egy szakmailag helytálló választ, jelen esetben az enyémet, amely röviden és tömören tér a lényegre.
A civilizált tudálékosságoddal az élen meg el lehet menni olyan helyre okoskodni, ahol a szakmai szempontok teljes hiánya az uralkodó.
Fáradj át kérlek az ezotéria kategóriába, oda minden hülye azt ír amit akar, korrekció nélkül.
De azt kikérem magamnak, hogy az én válaszomat bíráld végzettség és hozzáértés nélkül.
Na ugye megmondtam!
Csak a #3-as jött idepofátlankodni laikusként és osztani az észt... De most jól pofáraesett, és remélem tanult belőle, hogy legközelebb ne üsse bele az orrát olyanba, amihez tök hülye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!