Honnan tudjuk, hogy a barack akkor érett, ha puha, míg az alma akkor, ha ropogós?
Van olyan alma ami abszolut nem roppanós (vajalma) de barackból is van keményebb fajta ezt hívják gumibaracknak.
Az alma utóérő a barack viszont nem. Almánál és a körténél akkor van beérve ha a magjai barnák, ha meg könnyen lejön a kocsányról akkor már fán beérett.
Almát körtét teljes beérés előtt leveszik általában, főleg azokat amiket be akarnak tárolni, mert ha teljes érettségben már nem lehet hosszú ideig tárolni.
Csonthéjasnál általában akkor van beérve ha könnyen le tudjuk választani a fáról, némelyik kocsánnyal némelyik meg a nélkül, de ez tipusfüggő (pl meggy)
Őszibaracknál, szilvánál még ami eszembe jut hogy ha nincs teljes érettségbe akkor még nem teljesen magvaváló(nehezen válik). Persze vannak alapból duránci gyümölcsök nem azokra értendő (pl "penyigei/nem tudom" szilva)
Amúgy a bolti gyümölcsök amiatt ízetlenebbek mert ezeket a gyümölcsöket (kajszi, őszi) hamarabb veszik le a tárolhatóság miatt, viszont így veszt az élvezeti értékéből sajnos, és nem is kicsit :(
Emiatt van hogy boltból főleg utóérő gyümit érdemes venni, bár a cseresznye meg a meggy lehet jobb ebből a szempontból, de én még nem ettem bolti cserkót vagy meggyet :)
"Honnan tudjuk, hogy a barack akkor érett, ha puha, míg az alma akkor, ha ropogós?"
Onnan, hogy leszedjük a fáról a termést és megkóstoljuk. Az alma akkor a legfinomabb, ha roppan, a barack meg akkor, ha nem roppan, ezt tapasztaljuk, innen tudjuk (legalábbis nagy többségében ez a jellemző). Érettnek pedig azt nevezzük, amit adott állapotában a legkellemesebb fogyasztani.
"Ugye a baracknak vagy nektarinnak is van olyan állapota, amikor olyan roppanós, mint az alma. Miért nem az a jó érettsége?"
Mert nem akkor a legkellemesebb fogyasztani, hanem később, amikor már megpuhul, és ezzel együtt a lé-, cukor- és ízanyagtartalma is magasabbá válik.
Már a szedéskor kiderül. Az éretlen gyümölcsöt úgy kell lecibálni a fáról, mert a fa nem akarja még elengedi. Az érettet elég megérinteni és a kezedben marad.
Másrészt az ízéről.
Megkóstolod, és ha mutatja a fajtájára jellemző ízeket, akkor megérett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!