Az elektromos töltéseknek mik a tulajdonságaik? (bőv. Lent)
Ha villámlik, tudom, hogy a töltéskülönbség egyenlítődik ki, de a töltések hogy keletkeznek felhőben?
Gyakran látni, hogy egy vezeték szikrázik (villámlik) Nagyobb feszültséggel nagyobb lesz az ív hossza? Vagy mitől függ?
Legyünk egészen pontosak: a felhők közötti potenciálkülönbség egyenlítődik vagy a nagy potenciálon levő felhő próbálja kiegyenlíteni a potenciálját a Földdel. A potenciált létrehozó töltések - ha emlékeim nem csalnak - a felhők örvénylése során egymáson súrlódó vízcseppek (vagy hasonlók) közt "keletkeznek". Egyébként ugyanolyan töltésszétválasztás történik, mint mikor a műanyagvonalzót dörzsölgeted, csak nagyban.
Nem tudom, te hol látsz gyakran olyat, hogy ez vezeték szikrázik, de ha látsz, én elhiszem neked. Bár ez általában üzemzavarra utal, mert a vezetéknek nem szokása csak úgy szikrázni. No, de a lényeg: gázkisülés történik szikrázáskor. Az, hogy az ív milyen hosszú, függ a gáz nyomásától és a két elektróda közti potenciálkülönbségtől is. Minél nagyobb a gáznyomás, annál rövidebb ívet "üt át" a szikra, mert a gázmolekulák semlegesek és csak azok vezetnek, amelyeket az elektromos tér ionizál. Ha nagy a nyomás, akkor egy ionizált molekulára több semleges jut, amelyekkel az ionizált molekula nem tud mit kezdeni, ütköznek, de nem történik több. A mélyebb magyarázatba ne menjünk bele. Ha azonban a nyomást egy szint alá csökkented, jön a másik probléma: annyira kevés gázmolekula lesz a két elektróda között, hogy nem tud mit ionizálni a tér. A feszültségkülönbségtől való függés is egyszerű: minél nagyobb a különbség, amit át kell ütnie a szikrának, annál hosszabb szikrát lehet produkálni.
(a gázokban lejátszódó vezetési jelenségek ennél kicsit bonyolultabbak, de most nem biztos, hogy ki kell tárgyalni az önálló és nem önálló vezetést, elég ennyi is)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!