Lehetséges, hogy vannak számunkra ismeretlen színek?
Figyelt kérdés
Az általunk ismert csillagok, anyagok, gázok fényét ismerjük ugye... De létezhetnek olyan csillagok, vagy égitestek, amelyek fényét színekre bontva nem tudnánk megmondani, hogy ez most kék vagy zöld stb... mert nem ismerjük. Vagy ez butaság?
A színek csak az agyban vannak. A valóságban nincsenek színek csak kül. hullámhosszú elektromágneses hullámok.
Amúgy bizonyos embereknél vannak olyan színek amiket nem lehet nem lehet "optikai" színeknek megfeleltetni, pl az arab 2-es számnak ódon hangulatú, a feketéhez és barnához hasonló színe van, próbáld elképzelni milyen színre gondolok :D
Egyes szinesztéziások látnak olyan színeket is, amiket egyébként a látórendszer felépítése miatt nem láthatnak. Ezek az úgynevezett marsi színek.
2010. jún. 18. 18:53
13/17 anonim válasza:
Nekem a szinesztéziában nagyon befolyásolt, hogy az adott számjegyet milyen színben láttam először. Így lehet, hogy nem is igazi szinesztézia ez. Viszont mindig tudtam nemet és személyiséget rendelni hozzájuk, bár nagyobb számhoz felnőttebb személyiséget kapcsoltam mindig.
2010. jún. 19. 03:59
14/17 anonim válasza:
Nem is olyan biztos, hogy onnan vannak a színeid. Lehet, hogy azok is csak úgy vannak. De ha úgy is alakult ki, akkor is lehet igazi szinesztézia, ha teljesül a többi kritérium.
2010. jún. 19. 15:04
15/17 A kérdező kommentje:
Kicsit ragozzuk:
Lehetnek az Univerzumnak olyan pontjai, ahonnan NEM érkeznek felénk hullámok, amik teljesen más színeket alkotnak, mint azok, amiket mi ismerünk? Vagy azt is a mi tartományunk szerint dolgozná fel az agyunk? De mondjuk az nem lehet mert eleve más hullámhossz...
2010. jún. 20. 19:45
16/17 anonim válasza:
Igen, a mi tartományunk szerint dolgozná fel az agyunk.
2010. jún. 20. 21:56
17/17 anonim válasza:
A kérdést akkor már úgy kéne feltenni, hogy van-e az univerzumnak olyan pontja, ahol nem érvényesek az aktuálisan elfogadott fizikai törvények. Ha nincs, akkor mindenhol ugyanazokat a színeket érzékelnénk, mert az elektromágneses hullámok rezgésszáma lenne a lényeg. Ha van, akkor meg a rosseb tudja, hogy mi van ott, bele se lehet gondolni, talán a szín fogalmának sincs értelme.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!