Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A teleszkópban miért van 2...

A teleszkópban miért van 2 lencse? És a vékonyabb vagy a vastagabb van elől?

Figyelt kérdés
Szétszedtem,és nem tudom,hogy melyik volt elől.
2018. máj. 12. 23:04
 1/4 anonim ***** válasza:

Ezer féle teleszkóp van, de gondolom ilyen:

Ebből már kitalálhatod...

[link]

2018. máj. 12. 23:39
 2/4 2*Sü ***** válasza:
100%

A fény nagyjából párhuzamos sugarakban érkezik egy messzebb lévő tárgyból. A lencse ezt fókuszálni tudja. Kell minimum egy lencse, ami összetartóvá teszi a fényt, és kell minimum még egy lencse, ami újra párhuzamossá.

Lásd:

[link]

Oké, egy lencsével is lehet nagyítani, a nagyító is működik, csak ahhoz azt az egy lencsét nem lenne mindegy, milyen távolságra teszed a tárgy és a szemed közötti szakaszon. A nagyítónál ez nem gond, ott be lehet lőni, hogy milyen távolságra tedd a nagyító lencséjét, hogy élesen láss. De egy teleszkóp esetén bajos lenne fényévekre elhelyezni a lencsét.

(Persze van más felépítésű teleszkóp is. Illetve sokszor az egyszerűbb teleszkópokban is több lencse van, mert a két lencsés rendszer a különböző hullámhosszú fény esetén máshogy működik kicsit – mivel eltérő a törésmutató –, amit további lencsével ki lehet küszöbölni.)

És általában a távcsöveknél a kisebb lencse van a szemhez közelebb, a nagyobb lencse a szemtől távolabb. (Mondjuk sok variáció nincs. Ha összeszerelted volna találomra és működik, akkor oké, ha nem, szétszedhetted volna, kicserélhetted volna a két lencsét és úgy összeszerelve már működne a távcsöved.)

2018. máj. 13. 09:18
 3/4 A kérdező kommentje:
Összeraktam,kipróbáltam,így simán fejjel lefelé van minden,de ha berakom a H20mm-es okulárét,akkor jó.Van külön hozzá kereső,az is fejjel lefelé mutatja a képet.Ez így szokott lenni?
2018. máj. 13. 14:35
 4/4 Alex Fly ***** válasza:
Csillagászati távcsöveknél természetes a fordított állású kép. Ott nincs jelentősége és ha jó képminőséget szeretnénk, akkor azt jóval egyszerűbb megvalósítani.
2018. máj. 16. 12:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!