Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mégsem mehet egy űrhajó...

LeonScottKennedy kérdése:

Mégsem mehet egy űrhajó stabil sebességgel az űrben?

Figyelt kérdés

Na szóval, igen, ez még mindig a "tegyük fel hogy egy űrhajóval..." kérdések sorozata, remélem nem unjátok.

Gondolkoztam itt a fizikai törvényeken, törvényszerűségeken, világűrön, vákuumon, stb...

Arra a következtetésre jutottam, hogy ugye kilőjük az űrhajót, elhagyja az atmoszférát, elérte az optimális sebességet, leválasztjuk a hajtóművet, kísérő rakétákat, tehát a felesleget, és az űrhajó szépen lebeg az űrben az adott sebességgel. Most jön a DE, mivel szerintem az a sebesség nem állandó, hiszen az űr tele van repkedő szubatomi részecskékkel, amik eltalálhatják az űrhajót, és egy ellenerőt generálhatnak, ami ha nem is egészen kimutathatóan, de nagyon-nagyon-nagyon-nagyon picit lelassítják az űrhajót. És egy galaxisban most őszintén, nincs színtiszta vákuum, mindenhol repkednek szubatomi részecskék, vagy gondolhatunk akár a napszélre is, ami rendesen megbombázná az űrhajót.

Igen, tudom, egy Föld-Hold táv esetében ez mit sem számít, még egy Föld-Mars távban is olyan kevés lenne a lassulás, hogy alig kimutatható, de nézzünk példának egy sci-fi filmet, ahol az emberek hibernálják magukat, amíg elérnek egy adott koordinátára, olyan messze van a cél. És most tegyük fel, hogy nincsenek a hajóba építve gyorsító rakéták, hanem úgy minden nélkül csak maga a hajótest lebeg, csak egy minimális navigációs rendszer van benne hogy éppen az égitesteket elkerülje. És tegyük fel, hogy az űrhajó nagyon-nagyon-nagyon-nagyon sokáig nem talál egy élhető bolygót (mert most azt keresi, addig meg hibernálva van a legénység), és lehetséges lenne, hogy olyan sokáig egyszerűen nem talál élhető bolygót, mondjuk évmilliókig, hogy a sok szubatomi, vagy kicsivel nagyobb anyagok általi ütközések miatt teljesen lelassul, majd a relatív sebessége 0 lesz?

2018. máj. 10. 14:24
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Wadmalac, ez a "kötözködés" kategória. Nem minősítettem sem az űrhajó, sem a részecskék sebességét, következésképp azt sem, milyen minőségben találkoznak. Mindössze az összes találkozásról beszéltem. Tehát nem tartozik ide sem a hátszél sem az ellenszél fogalom.

Amúgy a találkozásnál semmilyen esetben sem emlegetnék aszteroida (részecske) méretet a végzetesség szempontjából. Egyszerűen az űrhajó készült valamiből az kibír adott energiát, annál nagyobb esetén sérül. Kicsit vagy nagyobbat, esetleg végzetese méretűt. És ebben kizárólag az űrhajó anyaga és az ütközés energiája számít. Borsónyi kisebb sebességgel, gombostűnyi nagyobb sebességgel. Ha kukacoskodunk, számít a relatív irány, forma, inhomogenitás esetén (aminek van valószínűsége) az űrhajón lévő találkozási pont.Más nem nagyon.

2018. máj. 14. 11:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!