Fekete lyukról készült már jó minőségű kép, felvétel valahol? Melyik a legjobb valós kép egy fekete lyukról (nem animáció)?
Mi a jó minőségű? Igen vannak felvételek amik alapján valószínűsíthetően egy fekete lyukat “látunk”.
Olyan, mint az interstellarban vagy a művészi megjelenítéseken egy nagy fekete gömbbel meg akkrecios koronggal? Nope...
Amennyire én tudom ez a legjobb videó egy feltételezhető fekete lyukról. (Pontosabban az akörül keringő csillagokról.)
Hát ja, olyan fekete lyukat még nem találtunk, amit ne fedne el teljesen a körülötte befelé áramló anyag.
Gondolom nem véletlen, hiszen igazán erről az anyagbeáramlásról lehet észrevenni.
Elvileg egy "éhező", akkréciós korong nélküli fekete lyuk is észrevehető lenne arról, ahogy a mögötte lévő objektumok fényét eltorzítja, de ilyennek a kiszúrására oltári kicsi az esély.
A legjobb fotóink fekete lyukról olyanok, mint ez a remek fotó egy rally-autóról.
Na most a "felvétel" annyit jelent, hogy az objektumról érkező információ becsapódott, mértük. A fekete lyuk meg az, amiről nem jön információ (A Hawking sugárzás meg belátható időn belül nem mérhető - mondotta Hawking).
Ebből arra kell következtetnem, fekete lyukat sem eddig, sem a közeljövőben (100 évben) nem fényképez le senki.
Ámde a hatását, például egy arrafelé keringő (be nem nyelt) objektumot, aminek a mozgásáról kiszámítható, hogy ott fekete lyuk van valahol.
Én ehhez sajnos még nem magyon értek. De azt talán tudom (cáfoljátok ha rossz), hogy a feketelyulaknak eseményhorizontja van. Abból csak és kizárólag a hawking-sugárzás jöhet ki, kép nem. Ebből követlezik az a klasszikus példa, hogy ami odabent, a horizonton belül van, azt nem "láthatja" az, aki a horizonton kívül van.
Amúgy lehetséges az, hogy mi egy feketelyuk miatt nem "látjuk" a többbi univerzumot? Hogy az univezumok egy nagy feketelyuk horizontján belül helyezkednek el, de mindegyik másikéban?
16/l
"Amúgy lehetséges az, hogy mi egy feketelyuk miatt nem "látjuk" a többbi univerzumot? Hogy az univezumok egy nagy feketelyuk horizontján belül helyezkednek el, de mindegyik másikéban?"
hopp, ez majdnem a zsákuniverzumok teóriájára hajaz.
De nem, mai tudásunk szerint azért nem látjuk a többi univerzumot, mert a mi univerzumunk téridején belül látunk csak, más univerzumoknak meg másik téridejük van.
Ez független attól, hogy nem tudunk róla, hogy lennének más univerzumok is. Ha lennének ,se látnánk.
fényképet a fekete lyukról?
uhh
az kb olyan lehet, mint egy önarckép egy vakon született festőtől (fekete háttéren).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!