Miért zöld a kivi?
Tulajdonképp mi bajod Wadmalaccal? Pontozz le engem! Én úgy is immunis
vagyok rá, mert meghekkelték az értékelésemet.
Én is jelentkezem lepontozásra. Ugyan nem hekkelték meg a profilom, de pont abszolút nem érdekel, milyen százalékérték van odaírva hozzám.
Ha ebben leled örömöd, hadd szóljon!
azért zöld, mert piros!
csak, mert megérdemlem
- Édesapám, milyen szilva ez?
– Kék szilva.
– Akkor miért piros?
– Mert még zöld.
Törölt komment?
- Jó akkor jöjjön egy komoly válasz!
A kivi (kínai egres) amit mi ismerünk termesztett növény. A vadon élő őse valószínűleg színes, ha megérik. Más növény is elvesztette a színanyagát, vagy annak egy részét a nemesítés során pl. burgonya, sárgarépa (eredetileg lila volt), zöld alma, stb.
Kerestem képet az eredeti növényről, de ezt találtam:
Ezek is termesztett, de színes változatok.
Ezek nem a közismert kivi képei.
Amit linkeltél azok az Actinidia arguta fajúak, amiből vannak színes fajták, de zöld is. Ken's red piros, Issai zöld.
De a "bolti kivik" között is van olyan ami nem zöld.
A húsos termések gyakran azért fejlődnek, hogy az állatok megegyék őket, ezáltal terjesszék a magokat.
A termések (főleg a kisebbek, bogyók) amikor beérnek élénk színnel jelzik hogy beértek és fogyaszthatók.
Ez a jelzés az ember szemének is kedves, ezért van piros alma. A vadalma, amiből kinemesítették az zöldre érett.
A kisebb méretű, színes termések talán "madarak részére" teremnek.
Azt tudni kell, hogy a legjobb színlátásuk a madaraknak és főemlősöknek van.
Ezek alapján a kivi nem madarak és főemlősök segítségével terjesztette a magjait.
Talán valami éjszaka aktív állat volt az amivel "együttműködött" az evolúció során és nem színnel, hanem mondjuk a félig erjedt kissé alkoholos illatával csábította magához a fogyasztókat.
Pl gyümölcsevő denevér, patások, nyestfélék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!