Biológiai FEGYVER?!
Hogyan álították elő a többszörösen rezisztens törzseket a biológiai fegyverek elkészítéséhez?
Nem csak baktériumokra, hanem vírusokra, és vírusokkal fertőzött baktréiumokra is gondolok.
Picit részleteiben ha valaki tudja :) Erről a mikrobió tanárnő sosem beszél... pedig érdekes téma lehet.
Miért nem kérdezed meg őt?
Amúgy legtöbbször kerestek egy másik lényt, amelyik rezisztens, és átültették a megfelelő gént.
nem válasz a kérdésre, de érdekes
Értelemszerűen ennek a pontos procedúrája minősített adat. Szóval, ha a tanárnő esetleg valamit tud is róla (kétlem egyébként), akkor sem fogja világgá kürtölni. Alapvetően kettő célravezető procedúrát tudok elképezelni; szelekciós nyomás, illetve célzott génmódosítás. Azt tudjuk a disszidensek beszámolóiból, hogy a Biopreparat létrehozott valamilyen úton-módon szuperpestist, illetve genetikailag módosított himlőt. Viszont ezeket az információkat nem szakcikkekből (legalábbis általam elérhető forrásból) tudjuk megszerezni, hanem főleg interjúk, könyvek alapján, amik ugyan objektívnek látszanak, de erősen kérdéses, hogy mennyi a valóság ebből, és mennyi a propaganda, bulvárriogatás.
"Hú, te nagyon tévúton jársz, valami pont akkor lesz biofegyver, ha neked van ellene gyógyszered. Addig a saját embereid is megölné, szóval teljesen haszontalan."
Ez egyáltalán nem igaz. A biofegyverek fénykora kb. a 70-es évekre tehetők, amikor újra kiéleződött a hidegháború. A SZU stratégiai fegyverként tartotta őket számon, és az USÁ-t akarta volna vele megtámadni. Nyilván egy ilyen támadás esetén az akkori politikai és katonai helyzetben nem igazán kellett tartani attól, hogy egy ilyen támadás hatása eléri őket is, mert ha már egyszer elrendelik a csapást, akkor eleve felkészülnek a megfelelő védekezésre. A határok még alaposabban történő ellenőrzése, számukra veszélyes fertőzési vektorok kiiktatása, stb. Nem volt ennyire globalizált a világ és könnyebben ellenőrizni lehetett az útvonalakat, ma már természetesen öngyilkosság lenne egy ilyen fegyver bevetése.
Ma már a (természetesen nem létező :)) biofegyverek kutatása nem errre irányul, hanem olyan harcanyagokra, amik különböző speciális károkat tudnak okozni, pl. baktériumok, amik megeszik a radarelnyelő festést a lopakodó gépeken, baktériumok, amikkel ki lehet iktatni bizonyos kenőanyagokat, nyákfaló baktériumok az elektronikus rendszerek lebénításához, az adott tájegységre jellemző mezőgazdaságot célzottan megbénító baktériumok, stb. stb.
Köszönöm a válaszokat!
Utolsó, nagyon köszönöm azt, hogy időt és energiát szántál a válaszra! Nagyon érdekel a téma, én leginkább növényi génmodosítással foglalkozom, de ennek ellenére még ez a téma is érdekes.
Te milyen szakterületen dolgozol, hogy jártas vagy a témában?
A tanárnő nem mondott semmit a kérdésemre, csupán a fekete himlőről beszélt.
Én főleg génmódosító vírusokkal foglalkoztam az utóbbi időben (egér agy), AAV, Rabies is majd...
Bár ezek nem patogén vírusok, láttam egy két érdekes dolgot. Van már szisztémás GM vírus ami átlépi az agy-vér gátat és expresszáltatja a kívánt szenzort vagy csatornát.
A rabies az már egy keményebb dolog, félek is tőle.
A konklúzió az az, hogy megdöbbentően egyszerű összelegózni egy GM vírust. Ez az ijesztő nekem... nem is kerül sokba egy ilyen zuglabor.
Ja és az AAV azért érdekes, mert én nem láttam, hogy kiváltana durva immunreakciót.
Jó néha begyullad az agy, vagy megeszi a sejteket, de az lehet más okból is. Amúgy immunszupresszió nélkül stabilan expresszálják a megfelelő fehérjét a sejtek stabilan.
A szisztémás injekcióval kiváltgató az eleve transzgén állat is.
Szerintem nagy jövő előtt áll az utólagos szomatikus génmódosítás. Főleg a betegségeknél eleinte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!