Monoszacharidok kapcsolódása diszachariddá?
Figyelt kérdés
Valaki aki jártas a kémiában tudna segíteni? A kérdés az lenne, hogy 2 moniszacharid milyen logika szerint kapcsolható össze diszachariddá. A gyűrűs szerkezet kialakulása megvan, azt is értem hogy ilyenkor képződik egy glikozidos OH, de azt már nem, hogy milyen szabály szerint kell melyik monoszacharidnál melyik OH-t kapcsolni a másikhoz (pl ugye laktóznál 1-4-es kötéssel, de miért?) A lényeg az hogy azt várják el, hogy tudjak összekapcsolni egy random megadott, számomra ismeretlen monoszacharidot egy ismerttel (mondjuk egy glükózzal vagy galaktózzal). Életmentő lenne ha valaki aki érti ezt tudna segíteni!2018. jan. 24. 17:08
1/5 anonim 



válasza:





Mindig 1,4 kötés van, kivétel a szacharózt, ahol 1,2.
2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm!! Ez biztos?:D
2018. jan. 24. 18:52
3/5 anonim válasza:
Az előző hozzászóló jól írta.
Amikor 2 szacharid összekötődik vízkilépés-kondenzáció történik.
És igy észterkötéssel fognak kapcsolódni.
Amikor szét akarjuk őket bontani belép egy víz molekula,ez a hidrolízis.
4/5 anonim 



válasza:





Már elnézést a kötözködésért, de mindkét válaszolónak vannak apróbb tévedései. Való igaz hogy a természetben leggyakoribbak az 1,4-kapcsolódású diszacharidok, de ettől még elvben, két cukoregység bármely két OH-csoportját össze lehet kapcsolni. Mivel a legtöbb cukron 5 OH-csoport van, ezért két ilyen cukrot össz 25-féleképpen lehet összekapcsolni diszachariddá. Ott van pl az izomaltóz, természetesen előforduló diszacharid 1,6-kapcsolódással, de egy vérbeli szénhidrátkémikus bármilyen pozíciójú kötést ki tud alakítani 2 cukor között, sőt akár több cukor között is. Sejtek glikokálixaiban előfordul olyan hogy elágazik egy szacharid, és az 1,4 kötés mellett megjelenik mondjuk egy 1,3-as kapcsolódás, és ez nem csak szintetikus kémia, ilyen a természetben is előfordul. Tehát, nem igaz az hogy mindig 1,4 kivéve a szacharózt, elvben bármilyen diszacharid előfordulhatna, és kis arányban elő is fordul sokféle kapcsolódás a természetben, de tény hogy a legtöbb glikozid 1,4-es. Végül, a cukrok közti kötés nem észter, hanem éter típusú, ez fontos és a kettő nagyon nem keverendő össze.
5/5 A kérdező kommentje:
Közben rájöttem hogy valószínűleg csak az 1-4-es kötést várják el vizsgán, mind a 25 féle kapcsolódást biztosan nem kell tudni :) Azért köszönöm mindenkinek!!
2018. jan. 29. 08:18
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!